NOVI ARHEOLOŠKI LOKALITET / Stigla još jedna potvrda prapovijesnog života (FOTO)

Image
Foto: Centar za kulturu Vela Luka

Na kulturno-povijesno perspektivnom području Gradine Sv. Ivana ovih dana u tijeku su prva arheološka istraživanja na tom dijelu otoka Korčule.

29.4.2016.
12:30
Centar za kulturu Vela Luka
VOYO logo

Istraživanja financiraju Općina Vela Luka i Županijska lučka uprava Vela Luka, a obavljaju ih djelatnici i studenti Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru: doc. dr. sc. Igor Borzić, doc. dr. sc. Mato Ilkić, doc. dr. sc. Mate Parica i studenti Sara Iglić, Paolo Iglić i Šime Vučković.

Riječ je o zaštitnim kopnenim i podvodnim istraživanjima koja se obavljaju kao preduvjet za daljnje građevinske i infrastrukturalne radove predviđene na tom prostoru uvale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Centar za kulturu Vela Luka

Ideja o arheološkim iskapanjima prije rekonstrukcije ovog područja nije nipošto slučajna:

''Uvala Gradina je otprije poznata u arheološkoj literaturi, s obzirom da postoje dokazi života još iz vremena prapovijesti, preko antika, srednjeg vijeka i ranog novog vijeka. Izrazito povoljne maritimne karakteristike uvale, pogodne za život kroz stoljeća, sama utvrda, arheološki ostatci slučajno pronađeni tijekom vremena, sve je to zajedno učinilo Gradinu zanimljivim arheološkim lokalitetom. Iz tih razloga bilo je nužno izvršiti stručna sondažna istraživanja i na taj način znanstveno potvrditi sve one pretpostavke o Gradini kao vrijednom prapovijesnom i povijesnom lokalitetu'', pojašnjava doc. dr. sc. Igor Borzić. Njegov kolega doc. dr. sc. Mato Ilkić ističe kako je potrebno naglasiti kako su ovo prva konkretna i ciljana arheološka istraživanja, jer svi dosad poznati artefakti pronađeni su zapravo sasvim slučajno,tijekom ronilačkih aktivnosti lokalnog stanovništa, ili pak obrade vrta, maslinika i sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte na portalu Dubrovačkidnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo