PRIPREMA SE DRAKONSKI ZAKON? / Pušače bi protjerali s ulica, a alkohol s benzinskih. A imaju još ideja...

Image
Foto: Pixsell

Samo Bugari puše više od naših 15-godišnjaka, a imamo najviše pušačica

31.12.2018.
14:11
Pixsell
VOYO logo

Klub zastupnika Mosta uputio je prijedlog izmjena zakona koji bi Hrvatskoj, ako prođe, mogao donijeti jedan od najstrožih zakona o pušenju i alkoholu u Europskoj uniji.

"Činjenice su ovakve: imamo najviše pušačica u Europi, naši su 15-godišnjaci najbrojniji pušači poslije Bugara, šesti smo po broju pušenja na svijetu. To pokazuje samo jedno - da se to mora promijeniti. Svi vrlo dobro znamo kolika je smrtnost direktno vezana uz ove ovisnosti", objašnjava Ivan Bekavac, bivši zamjenik ministra zdravstva iz Oreškovićeve vlade i voditelj Mostova savjeta za zdravstvo. Očekuje otpor, ali misli da na ovom zakonu nitko ne bi trebao skupljati bodove. A čini se da se i SDP- i HDZ slažu s prilično drakonskim mjerama koje prijedlog predviđa. Iako naglašavaju kako prijedlog još nisu pročitali pa mogu komentirati samo načelno, i HDZ-ov Ivan Ćelić, potpredsjednik Odbora za zdravstvo i SDP-ov Željko Jovanović podržavaju sve što će dovesti do smanjenja broja ovisnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pušenje isključivo u kabinama

Najveće izmjene odnosile bi se na potpunu zabranu pušenja na javnim mjestima. Tako bi cigarete i svi srodni proizvodi bili protjerani i sa ulica te bi bili dozvoljeni samo u posebnim kabinama. Mostovci žele i drastično otežati pristup alkoholnim pićima te bi tako prodaja alkohola poslije 22 sata bila dopuštena samo u ugostiteljskim objektima s dozvolom, ba benzinskim postajama bi potpuno zabranili prodaju alkohola, a u trgovinama bi alkohol morao stajati izvan neposrednog pogleda kupca.

Restriktivan pristup

"Načelno imam restriktivniji pristup kada govorimo o borbi protiv ovisnosti. Naravno, nemam takav pristup prema ovisnicima, tu sam čak i liberalniji od ostalih. Ali što se tiče društveno prihvatljivih droga, tu sam načelno za restriktivne pristupe", komentirao je Ćelić za Jutarnji, dodajući kako se u Zagrebu zalagao za zabranu pijenja na javnom mjestu te kako za to nije potreban zakon jer su neke jedinice lokalne samouporave već napravile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jovanović pozdravlja sve što ide u prilog smanjenju gorućeg problema. "Na pitanje moram odgovoriti načelno jer nisam još sve dobro proučio. No, kako se i profesionalno bavim istraživanjem ovisnosti među mladima, mogu reći da su rezultati zaista upozoravajući te da istraživanja pokazuju poražavajuće podatke, a to je da su naši mladi na vrhu ljestvice onih koji piju, puše i skloni su konzumiranju sredstava ovisnosti", ističe Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo