'Šteta je da je Željka Markić tako isključiva'

29.9.2014.
19:30
VOYO logo

"Gospođa Markić sebi uzima za pravo da dijeli packe okolo. Kao što ona ima legitimno pravo nešto predlagati i ja imam legitimno pravo se ne slagati", rekao je Ivo Josipović u emisiji Hrvatskog radija S predsjednikom uz kavu.

Odgovorio je to upitan za komentar optužbe Željke Markić da on, uz HDZ, SDP i GONG, ne želi promjene i veću društvenu pravednost koja bi se postigla kroz izravni izbor zastupnika u Sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je pritom da se slaže s nekim dijelovima inicijative "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom", ali i da je u nekim dijelovima koje on predlaže kroz ustavne promjene "puno ispred prijedloga gospođe Markić".

Spuštanje izbornog praga

Objašnjava da im se prijedlozi djelomično preklapaju kad je riječ o preferencijalnom glasovanju, ali i da je on "otišao korak dalje" jer želi da se dio zastupnika ne bira samo imenom s lista, već i imenom među pojedinačnim kandidatima. "Tu sam puno ispred prijedloga gospođe Markić", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod inicijative "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" ne sviđa mu se prijedlog da se izborni prag za ulazak u Hrvatski sabor spusti "na tri ili čak na dva posto u određenim okolnostima".

Puno stranaka vodi u parlamentarnu nestabilnost

"To zaista prijeti mogućnošću, kad to još kombiniramo sa zabranom predizbornih koalicija, da u parlamentu imamo 20, 25 pa i više stranaka i dobijemo situaciju parlamentarne nestabilnosti i nestabilne vlade i trgovine koja je moguća. To smo, uostalom, u povijesti i viđali - male stranke da bi sačuvale većinu nekoj jačoj stanci tražile su nemoralne i neopravdane stvari. Mislim da u tom segmentu taj prijedlog nije dobar, a jest u nekim drugim. Neke stvari podržavam i šteta je da je gospođa Markić ovako isključiva i da se nije otvorila rasprava, kao što ću ja otvoriti raspravu o svom prijedlogu Ustava. Možda bi se zajedno došlo do nekog boljeg rješenja", kazao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjavajući glavne značajke svog prijedloga ustavnih promjena, Josipović ističe bolje stratificiranje pitanja referenduma (državni, ustavotvorni, zakonski, savjetodavni, lokalni), te uvođenje mogućnosti da građani s 10 tisuća potpisa stave na dnevni red Sabora bilo koje pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo