svjetla budućnost /

Stečajni upravitelj Gredelja Đuričin: 'Ono što je sigurno u budućnosti se očekuje puno novih zapošljavanja'

Na ročištu, održanom 15. srpnja ove godine, vjerovnici su prihvatili stečajni plan

8.9.2021.
18:15
VOYO logo

Tvornica željezničkih vozila (TŽV) Gredelj izlazi iz stečaja jer je strateški partner, slovačka tvrtka Tatravagonka, obavio uplatu, čime je počeo teći rok u kojem Gredelj treba isplatiti svakog pojedinog vjerovnika.

Na ročištu, održanom 15. srpnja ove godine, vjerovnici su prihvatili stečajni plan, i to vjerovnici prvoga višeg isplatnog reda sa 100 posto glasova, a vjerovnici drugog višeg isplatnog reda sa 98.75 posto glasova. Time su vjerovnici iskazali svoje zadovoljstvo izrađenim stečajnim planom i predviđenim načinima namirenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Đuričin, stečajni upravitlej Gredelja je ispričao nove planove za budućnost tvrtke:

Kako je Gredelj ipak uspješno spašen iz stečaja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz cijelo vrijeme stečaja 2012. godine Gredelj je poslovao, ostavrivao prihode, radnici su zadržani. Pokušavao se naći investitor koji bi uz stečajni plan doveo do toga da Gredelj izađe iz stečaja. Konačno prošle godine smo dobili ponudu nakon javnog natječaja. Slovačka firma je poslala ponudu od 35 milijuna eura, izrađen je stečajni plan koji su vjerovnici velikom većinom prihvatili. Kad je rješenje posztalo pravomoćno Slovačka firma je uplatila taj iznos i do kraja tjedna se očekuje i namirenje vjerovnika sukladno stečajnom planu. Nakon toga još registarske promjene i nadam se u listopadu da će bit zaključen stečajni postupak i da će Gredelj nastaviti poslovati kao TŽV Gredelj bez stečaja.

Počinje jadna nova era za Gredelj. Što treba napraviti da bi Gredelj imao perspektivnu budućnost?

Ja mislim da sa ovime što se sad pokazalo ima perspektivnu budućnost jer za usporedbu prošle godine smo imali 50 milijuna prihoda u prvih osam mjeseci, od toga je bilo 42 milijuna domaćih i osam milijuna stranih. Sad u prvih osam mjeseci 74 milijuna, 31 domaći i 41 starni već se sad vidi značajnije povećanje obzirom da se već ove godine počelo raditi za tu slovačku firmu. Sada trenutno kao naručioc, a nda kad apostane vlasnik onda će to ići u puno veće iznose i proizvodnju.

Što se može očekivati od promjena?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je sigurno su nova zapošljavanja i daljnja s obzirom da već i sad imamo. Uprava će biti nova, s obzirom da više nemamo stečajnog upravitelja nego će imati normalnu upravu, direktora i sve što treba biti i pridruživanje Tatravagonki koja je jedna korporacija koja diljem svijeta  zapošljava 12.000 ljudi, pokriva sve segmente tračničkog prometa. Otvaraju se puno veće mogućnosti za plasman proizvoda.

Budućnost bi mogla biti puno šira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je, puno šira jer kroz stečaj smo imali dosta ograničenja u poslovanju, od dobivnaja banakarskih garancija od uopće izlaganja, javljanja na natječaje jer čim netko vidi firmu u stečaju puno se teže javiti na natječaj. Bjerojatno će Gredelj otati Gredelj, ali će biti sa strane mali slovima napisana Tatravagonka, a to je puno veća snaga na natječajima. 

Moguća su nova zapošlajavanja?

To je sigurno jer radnika stalno manjka. Sad u zadnjih dva - tri mjeseca smo zaposlili 30 novih ljudi to će se sigurno nastaviti jer su kapaciteti niski, trenutno se radi s manje od 30 posto kapaciteta u jednoj smjeni, a još ima i druga i treća. već smo sad počeli uvoditi drugu smjenu tako da se popunjava proizvodnja, knjih narudžbi s popunjava, sve jače i jače i mislim da je budućnost svjetla.

Kada govorimo o broju radnika koji bi se mogao zaposliti, je li imate nekakav okvir? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znam da su projekcije dosta velike ako bude barem 50 posto toga bit će značajno zapošljavanje. Trenutno Gredelj ima 300 zaposlenih, a nekada je imao 1600.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo