Ne žele mjesni odbor / Danima bili bez pitke vode, čajni i bijesni traže promjene: 'Prosim okolo. Ja smrdim, u moru sam se oprao'

Otočne udruge preko EU fondova planiraju izgraditi desalinizator i od mora dobivati pitku vodu

1.3.2019.
17:00
VOYO logo

Otok Silba i njegovi stanovnici danima su živjeli bez dostave pitke vode. Iako je voda stigla - problem ostaje. Mještani ne žele mjesne odbore jer tvrde: s njima ništa ne mogu postići.

Koliko god mjesni odbor nema stvarnih ovlasti ni vlastita proračuna, ipak je važna karika između stanovnika i zadarskih gradskih vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miodrag ima oko 70 koza, ali ovih dana nema dovoljno vode za njih jer je kišnicu potrošio, a od Vodovoda on još nije dobio isporuku vode iako kao otočanin mjesečno ima pravo na isporuku 20 kubika.

"Znam ja kako se snalazim. Prosim okolo. Neću reći da kradem, jer ne kradem, ali blizu toga sam, razumijte. Inače, kubik – kubik i pol vode se hoće. Vi higijenu morate održavati. Vjerovali ili ne, ja smrdim. Ja mislim da i vi osjećate taj smrad. Oprostite, ali to je tako. Ja sam se sinoć u moru oprao. Zagrijao sam more i prao sam se - 21. stoljeće", kazao je stočar Miodrag Ninković iz Silbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Silba administrativno pripada Zadru

Silba je jedan od sedam otoka koji administrativno pripadaju Gradu Zadru, ali problem je što Silba trenutno nema mjesni odbor pa jedan period nitko nije imao prijaviti potrebe otočana za vodom

"Mi smo iz Grada zamolili bivše članove Mjesnog odbora da oni i dalje skupljaju potrebe, zahtjeve kućanstava za pitkom vodom. Dobijemo za mjesec prethodni i mi taj zahtjev ovjerimo i proslijedimo dalje u Vodovod", rekao je Ivica Katić, pročelnik za gospodarstvo, obrtništvo i razvoj otoka Grada Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodonoša dopremi vodu s kopna i isprazni je u jednu od četiri otočne cisterne ukupne zapremnine od 1200 kubika. Dalje se mjesnim vodovodom voda distribuira do cisterni mještana koji ipak radije skupljaju kišnicu.

Mještani koriste kišnicu

"Svi mi kišnicu koristimo, nemamo ništa drugo, a ovi što dolaze brodom, neka mi direktor Vodovoda kaže da je to tehnički ispravna voda za piće. Oni nju ne prodaju kao vodu za piće, oni nju prodaju kao tehničku vodu", kazao je Želimir Penga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A voda za otočane nije nimalo jeftina. Kubik za stalne stanovnike je oko 17 kuna, a za vlasnike kuća za odmor čak 93 kune. Mjesnog odbora Silbenjani nemaju od studenog kada se na zadnjim izborima nije prijavila ni jedna lista mještana kao ni na susjednoj Premudi.

"Malo jesam skeptična da li će se to na idućim izborima popraviti jer su ljudi generalno razočarani koliko su zatvoreni, odnosno koliko su im ruke zavezane da naprave ono što bi voljeli", rekla je Paula Bolfan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kvalitetne, lako dostupne i značajno jeftinije vode na Silbi ipak ne odustaju. Otočne udruge preko EU fondova planiraju izgraditi desalinizator i od mora dobivati pitku vodu.

Problem loše povezanosti otoka s kopnom se ne rješava

No, nije samo pitka voda problem stanovnika udaljenih otoka. Prema podacima iz 1874. godine, od Silbe do Zadra trebalo je ploviti negdje 3 i pol sata. Mi smo se vozili oko 5 sati, to je još uvijek bolje nego prošlog petka kada je bila jaka bura pa se od Silbe do zadrske Gaženice plovilo nevjerojatnih 8 sati. Da bi se uopće došlo na Silbu i vratilo s nje u jednom danu, to se može jedino ponedjeljkom, srijedom i petkom. Dakle, da smo išli u utorak, ostali bi na otoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tom je potrebno kombinirati brzobrodsku i trajektnu liniju jer se brzobrodskom linijom u istom danu ne može otići na otok i vratiti sa njega. Zašto je to tako? Zato što je to mali pučinski otok, koji nema puno stanovnika i takva linija zimi nije rentabilna. Naravno, nju subvencionira država. A kako nema dovoljno linija, ima sve manje stanovnika. I to je zapravo, uvijek isti, začarani krug, kako iz njega, to još nitko nije dokučio.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo