Opet pukla cijev / Stanovnici Novog Zagreba bez tople vode: 'Na ovo se ne možete pripremiti, jako smo ljutiti'

Grijanje i topla voda za cijeli Novi Zagreb ovisi samo o jednoj cijevi! Zbog njezina puknuća 100.000 ljudi nema grijanja

4.11.2019.
21:40
VOYO logo

Čak 100.000 stanovnika Novog Zagreba ostalo je bez grijanja i tople vode! Zbog puknuća glavnog vrelovoda ovaj dio Zagreba do četvrtka će morati grijati vodu za tuširanje i grijati si stambeni prostor kako znaju. 

O jednoj cijevi ovisi cijeli Novi Zagreb

No stanovnici već imaju iskustva - cijevi su u Novom Zagrebu pucale već nekoliko puta, a znali su živjeti i bez vode. O jednoj jedinoj cijevi ovisi hoće li se cijeli Novi Zagreb grijati i imati tople vode. Taj vrelovod koji se nalazi ispod Mosta mladosti je pukao i dok se ne popravi, građani se moraju strpjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''HEP Toplinarstvo je tijekom preventivne zamjene toplinske izolacije cjevovoda pod mostom ustanovilo veće puknuće koje smo odlučili što hitnije sanirati kako ne bismo ušli u ozbiljniju zimu i ostavili naše potrošače bez grijanja i tople vode kad je najpotrebnije'', izjavio je Jurica Brnas, voditelj Službe u HEP-Toplinarstvu.

To su otkrili u petak, a kako su bili Svi sveti, sanacija kreće tek u ponedjeljak navečer. A to što se cijev nalazi unutar mosta samo otežava posao. Naime zbog skučenosti prostora unutra može ući samo nekoliko radnika koji će obnavljati cijev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je pukla zbog oborinskih voda pomiješanih sa sredstvima kojima se zimi tretiraju ceste, a koje se po njoj slijevaju s oronulog mosta. Bez grijanja i tople vode do četvrtka će biti 10 zagrebačkih četvrti u kojima živi stotinjak tisuća ljudi.

''U Novom Zagrebu to je normalno''

''Mi smo se već s tim pomirili. To je normalna situacija. U Novom Zagrebu? Da, svakih nekoliko mjeseci nešto pukne'', komentirao je Željko iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prošli put je bilo možda čak nezgodnije jer uopće nije bilo vode. Ovo ipak nisu minusi vani pa ćemo se snaći što se grijanja tiče. Ali bitno je da uopće imamo vode'', rekla je Sandra iz Zagreba.

Teško je raditi

U obrtima poput jednog frizerskog salona u kojem smo se zateklli teško da će  išta pomoći jer klijentice dolaze na razne tretmane ljepote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To nam otežava posao jer su žene većinom kod nas ovdje polugole, znači u donjem rublju tako da grijanje i bez tople vode ako se požele otuširati nakon tretmana ne mogu. To nam znatno otežava posao'', izjavila je kozmetičarka Paula Čirjak.

Vrelovod je saniran prije dvije godine kada su građani dva tjedna, doduše u ljetnim mjesecima, također bili bez tople vode. No sanacija nije zahvatila i ovaj dio cijevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Teško je to sve detaljno pregledati, pogotovo što je veći dio našeg vrelovoda i parovoda pod zemljom tako da bi onda to zahtijevalo otvaranje svih kanala. To baš nije jednostavno ni financijski isplativo'', objasnio je Jurica Brnas, voditelj Službe u HEP-Toplinarstvu.

Iz Toplinarstva se pouzdaju u najavljenu južinu, a ako slučajno prognoza iznevjeri, snalažljivi Zagrepčani već će se nekako zagrijati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako žive ljudi?

Posjetili smo i jednu obitelj u zagrebačkom naselju Travno. Kod njih je još, kada smo bili tamo, tople vode bilo, radijatori su im bili topli, no to je luksuz koji su imali samo do 20 sati. Sve do četvrtka morat će se snaći bez grijanja i tople vode.

"Na ovo se ne možete pripremiti jer ne možete uzeti tople vode za dva, tri dana. Ljuta sam. Bez tople vode ne možete puno toga, pogotovo obitelji s malom djecom. A još jedan problem su i veći računi za struju koje ćemo sigurno imati zbog ovoga. Bilo da moram prati suđe ili sebe, ne mogu to u hladnoj vodi. Jedini tračak dobrog u svemu je što vani nije previše hladno jer se ne bismo mogli ni grijati. Ovo više nema smisla", kazala je Marija Banjad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slična im se situacija, kaže, samo ove godine dogodila triput. 

"Prošle godine dva puta i 2017. nismo imali tople vode 17-ak dana. Ovo je sve krpanje s obzirom na to da je sve jako staro. S jedne strane razumijemo, a s druge ne razumijemo situaciju. Ako s jedne strane pukne, u nekoliko mjeseci čak dvaput, čemu krpanje, čemu trošit naš novac? Košta i zamjena, no dugoročno se sigurno više isplati nego krpanje", kazala je  stanovnica Trnskog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna magistralna cijev koja je pukla stara je 45 godina, a 40 godina stare su sve vodovodne cijevi u Zagrebu. Njihov procijenjenjen rok trajanja je između 30 i 50 godina. HEP Toplinarstvo najavilo je kako će za 5-6 godina zamijeniti sve najstarije cijevi. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo