UDRUGE: / 'Zemlja nam nalikuje na Newsbar, ovo je desant vlasti na medije'; MINISTAR: 'To nije istina'

Image
Foto: PIXSELL, Petar Glebov
11.3.2016.
12:18
PIXSELL, Petar Glebov
VOYO logo

"Oni koji su smijenjeni nisu imali pravo na obranu, a to je pravo svih, čak i onih koje mi kritiziramo", kazao je u petak na konferenciji za medije u povodu odbijanja izvješća o radu Agencije za elektroničke medije i prijedloga za raspuštanja Vijeća predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković, dodajući da je nakon toga pred vladajućima sad još odluka o HINA-i, piše N1.

Leković je upozorio da ni jedna vlast do sada nije imala kulturnu i medijsku politiku te istaknuo da je Hrvatskoj potreba medijska strategija. Također je upozorio i na, kako je rekao, nedostatak političke kulture i bezobrazluk, po kojem nitko od vladajućih pa ni predsjednica ne odgovara na pisane upite niti međunarodnih niti domaćih organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga bi bilo najbolje, dodao je, da se odgovori dobiju putem konferencija za medije kakve je nekad na mjesečnoj razini organizirao Ivo Sanader, a koje su u međuvremenu ukinute jer je to odgovaralo svim vladama nakon njega.

Užasni kanali komunikacije

Image
Foto: pixsell, Patrik Macek/PIXSELL

Jelena Berković iz GONG-a kazala je kako nemaju kome dati zakonske prijedloge, jer zemlja svakim danom sve više nalikuje Newsbaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S kime da razgovaramo ili damo prijedloge o problemima u zemlji koja svakim danom sve više nalikuje Newsbaru'', upitala se tako. "Kanali komunikacije za otvoreno mišljenje i pluralizam ne bi trebali postati kanalizacijom javnosti'', rekla je Berković dodajući da su u GONG-u zabrinuti za demokratske standarde u Hrvatskoj. "Ovo je desant na medije", zaključila je Berković osvrćući se na posljednje poteze vlasti spram medija, a upozoravajući i na oduzimanje novca neprofitnima.

Image
MIRJANA RAKIĆ: /

'Čini mi se da je odluka o mojoj smjeni već donesena. Nad Vijećem je izvršen politički pritisak'

Image
MIRJANA RAKIĆ: /

'Čini mi se da je odluka o mojoj smjeni već donesena. Nad Vijećem je izvršen politički pritisak'

Ministar: To je desant na Drvar

Podsjetimo, na sjednici Vlade u četvrtak, ministar kulture Zlatko Hasanbegović odbio je izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije te tražio smjenu Mirjane Rakić i raspuštanje Vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je na optužbe udruga uzvratio rekavši da nema govora o nekakvom desantu.

''Vijeće se imalo priliku očitovati kroz svoje izvješće. To nije nikakav desant na medije, to je, ha, desant na Drvar'', kratko je rekao Hasanbegović, prenosiN1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji odlučuju odlučili su se za Bujanca, a ne Mirjanu Rakić"

Predsjednica hrvatskog PEN centra Nadežda Čačinović rekla je da se posljednji događaji oko HRT-a i spomenutog Vijeća mogu na simboličkoj razini opisati kao da su se "oni koji odlučuju odlučili za Bujanca, a ne za Mirjanu Rakić".

Oštra reakcija predsjednika HND-a, izvršne direktorice GONG-a i predsjednice hrvatskog PEN centra uslijedila je nakon što je Vlada u utorak dala negativno mišljenje na Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu te Saboru predložila da zbog teških propusta u izvršenju zakonskih obveza smijeni sve članove Vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjerke ministra

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović izvješću je zamjerio izostanak potpunih podataka da su Vijeće i Agencija ispunili zakonske obveze i obveze iz programa rada. Izvješću je zamjereno i da ne spominje kako je na HRT-u proveden nadzor nad korištenjem mjesečne pristojbe temeljem Zakona o HRT-u, kao ni podatak da je članica Vijeća Gordana Simonović od svibnja 2013. do prosinca 2014. bila u sukobu interesa jer je protuzakonito obnašala dvije javne dužnosti – članice Vijeća i članice Upravnog vijeća Hine.

"To je svojim mišljenjem i odlukom utvrdilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a Vijeće je bilo dužno izvijestiti Vladu', naglasio je Hasanbegović u četvrtak na sjednici Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prijedlog Vlade u četvrtak je reagiralo i Vijeće, priopćivši kako je kontinuirano upozoravalo HRT na obvezu uvođenja i primjene alokacije indirektnih troškova proizvodnje programa, odnosno na odvajanje prihoda i rashoda nastalih obavljanjem javne djelatnosti od komercijalne.

Što se pak tiče navoda o sukobu interesa članice Vijeća za elektroničke medije, Gordane Simonović, u Vijeću napominju kako je Sabor na Vladin prijedlog Gordanu Simonović 2012. imenovao za članicu Upravnog vijeća Hine iz reda medijskih stručnjaka, a u svibnju 2013. imenovana je za članicu Vijeća za elektroničke medije. U prosincu 2014. Gordana Simonović razriješena je dužnosti članice Upravnog vijeća Hine na vlastiti zahtjev, istaknulo je Vijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo