posljedice nevremena / Srpanjska oluja stara stabla čak zavrtjela pa se promijenila i unutarnja struktura drveta: 'To nikad nismo vidjeli'

Image
Foto: Lovro Domitrović/Pixsell

Najviše je stradao hrast lužnjak, šumari kažu da se promijenila vizura šuma. Prvi podaci govore da je uništeno oko 3 milijuna kubnih metara drvne mase na cijelom području kontinentalne Hrvatske

25.8.2023.
10:53
Lovro Domitrović/Pixsell
VOYO logo

Iako je od nezapamćenog nevremena koje je sredinom srpnja pogodilo Hrvatsku i u kojem je najviše stradala Slavonija prošlo više od mjesec dana, još se zbrajaju štete i otklanjaju posljedice, piše u petak Večernji list.

Još je mnogo obiteljskih kuća i objekata javne namjene na kojima oštećenja nisu sanirana. U nizu priča običnih ljudi koji su u samo nekoliko minuta ostali bez krova nad glavom, malo se zna o štetama nastalim u šumama, a one su zapravo i najveće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevrijeme praćeno orkanskim vjetrom uništilo je velike dijelove šuma, a najviše je stradao hrast lužnjak. Kada govore o štetama, šumari s istoka Hrvatske ističu da takvo što nikada nisu vidjeli te da su dijelovi šuma potpuno promijenili svoju vizuru.

Image
OZLIJEĐENO I DIJETE /

Užas u njemačkom pivskom vrtu. Krenulo je nevrijeme i odjednom udarila munja. Muškarac poginuo na licu mjesta

Image
OZLIJEĐENO I DIJETE /

Užas u njemačkom pivskom vrtu. Krenulo je nevrijeme i odjednom udarila munja. Muškarac poginuo na licu mjesta

Silina vjetra bila je tolika da je ne samo izvalila stabla stara nekoliko desetaka godina, nego ih i zavrtjela te tako promijenila unutarnju strukturu drveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prvim službenim podacima i procjenama Hrvatskih šuma nakon nevremena, uništeno je oko 1,3 milijuna kubnih metara drvne mase. Međutim, kako su se raščišćavale šumske prometnice i šumska područja činila dostupnima, te korištenjem snimaka bespilotnih letjelica i satelitskih snimaka, utvrđeno je da su razmjeri štete puno veći i sada se procjenjuje da je uništeno više od 3 milijuna kubnih metara drvne mase na cijelom području kontinentalne Hrvatske.

Ali ni to nije konačan podatak jer će se točne brojke znati kada se završi terensko obilježavanje i evidentiranje svakog pojedinog oštećenog stabla, piše novinar Večernjeg lista Branimir Bradarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE I OVO Vrhunac je toplinskog vala. Izražena sparina, vruće noći i visoke temperature očekuju nas do kraja tjedna

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo