Sretan 8. mart Vladimiru Šeksu

Unatoč najavama, do ženske prevlasti nije došlo, a kompetitivni duh doveo je do kaosa. Kako je do njega došlo?

8.3.2012.
10:10
VOYO logo

Budućnost pripada ženama. Tako je 2006. godine pisao ugledni The Economist. Ovu utopijsku prognozu temeljio je na istraživanjima koja su pokazala da su žene bolje u komunikaciji i izgradnji neformalnih mreža unutar radnog okruženja, dvjema ključnim osobinama kad je moderno poslovanje u pitanju.

Zbog manje izraženog kompetitivnog duha, žene komuniciraju bolje i s podređenima i s nadređenima, a takvom komunikacijom i većom dozom empatije nego muškarci, brže stječu odane kolege i tako lakše stvaraju neformalne mreže unutar radne sredine, a one će, pisao je tada ugledni The Economist, u poslovnom okruženju, koje je, zahvaljujući internetu, sve više mrežno, a sve manje piramidalno strukturirano, biti puno važnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sljedeće dvije godine do te ženske prevlasti nije došlo, a kompetitivni duh doveo je do kaosa na Wall Streetu. Kako je do njega došlo? Došlo je tako što je pet, šest sredovječnih tipova s krizom srednjih godina, inače šefova bankarskih institucija s Wall Streeta, igralo najomiljeniju mušku igru – tko ima veći ku..., pardon leverage. Velik leverage, naime, ima tvrtka koja ima puno veći dug nego imovinu.

Najveći leverage, ispostavilo se na kraju, imao je Dick (čuj, Dick!) Fuld, šef Lehman Brothersa. Njegov leverage bio je toliko velik da je propast Lehman Brothersa cijelom svjetskom gospodarstvu trasirala put u dick krasni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Islandska priča

Tako dolazimo do Islanda, zemlje koju je bankarska kriza možda i najjače pogodila, ali i zemlje koja je 2010. ponijela laskavu titulu svjetskog broja jedan kad je ravnopravnost spolova u pitanju.

Što se dogodilo na Islandu nakon prvotnog šoka? Mnogi su za novonastalu situaciju krivili "muške vrijednosti", prije svega taj čuveni kompetitivni duh koji rađa sklonost rizicima, pa su spas odlučili potražiti u ženama. Na čelo dviju propalih banaka (New Landsbanki i New Glitnir) dolaze žene, a samohrana majka Jóhanna Sigurdardóttir postaje prvom islandskom premijerkom i prvom premijerkom na svijetu koja se deklarira kao lezbijka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se s Islandom događa nakon toga? Islandske vlasti opraštaju kućanstvima dugove koji premašaju 110% vrijednosti imovine tih kućanstava, islandski vrhovni sud donosi odluku da se poništavaju svi krediti s valutnom klauzulom, pravosudne vlasti pokreću istražne radnje protiv bankara, a istraga obuhvaća i bivšeg premijera.

Nije džaba ugledan

U 2011. godini Island bilježi rast BDP-a od 2,9%, deficit proračuna sa 6,5% u 2009. smanjen je na 0,5% u 2011., a u 2012. se očekuje suficit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budućnost pripada ženama, pisao je 2006. godine ugledni The Economist, a nakon ove priče s Islanda, čovjek mora priznati da nije džaba ugledan.

Svim ženama želim sretan 8. mart, Dan žena, ma gdje se nalazile!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E da, skoro sam zaboravio, želim sretan Dan žena i Vladimiru Šeksu, koji već nekoliko godina hoda okolo prerušen u Jadranku Kosor.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo