u posjeti hrvatskoj / Srbijanska premijerka Brnabić: 'Ja se dobro osjećam u Hrvatskoj, imam puno prijatelja'

'Otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije je mnogo, ona su izuzetno teška ali moramo raditi na tome da ta otvorena pitanja u budućnosti zatvorimo i da se okrenemo budućnosti i suradnji', kazala je srbijanska premijerka.

30.4.2023.
16:22
VOYO logo

Srbijanska premijerka Ana Brnabić boravi u Hrvatskoj, te se nakon Velike skupštine Srpskog narodnog vijeća obratila medijima

"Mislim da je najvažnije da smo imali sastanak da smo imali dobar, otvoreni, konstruktivni razgovor u kojem smo spomenuli sva otvorena pitanja. Otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije je mnogo, ona su izuzetno teška ali moramo raditi na tome da ta otvorena pitanja u budućnosti zatvorimo i da se okrenemo budućnosti i suradnji", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je s pitanjem nestalih?

"Pitanje nestalih je jedno od onih pitanja koje najviše opterećuje naše odnose. Drago mi je da smo u 2023. godini imali određenih pomaka, imali smo nadležna tijela dvije države koja su se sastala i razgovarali, onda i određene aktivnosti. To je ono što nas opterećuje, postoje u Hrvatskoj u mrtvačnicama i u Zagrebu i u Rijeci i Osijeku ostaci 878 neidentificiranih osoba i to je nešto na što se čeka godinama. Srbija je otvorena da sve ono što ima riješimo, zatvorimo", odgovorila je na pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'posvećeni smo im' /

Brnabić na skupštini Srpskog narodnog vijeća u Lisinskom: 'Jako nam je stalo do Srba u Hrvatskoj'

Image
'posvećeni smo im' /

Brnabić na skupštini Srpskog narodnog vijeća u Lisinskom: 'Jako nam je stalo do Srba u Hrvatskoj'

Ranije ste rekli da je Hrvatska neprijateljska zemlja kada je u pitanju bila blokada vezana za uvoz nafte u Srbiju, što sada mislite?

"Stojim iza te izjave, mislim da krajnje nekorektna bila blokada uvoza nafte. Mislim da je to trenutak kada se energetika koristi u političke svrhe, mislim da top nje dobro i primjereno, posebno za dvije susjedne zemlje", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se vi trenutno osjećate u Hrvatskoj?

"Pa u ovom trenutku, zahvaljujući vama, ne baš najbolje ali vjerujem da je to zbog prirode pitanja. Ja se dobro osjećam u Hrvatskoj, imam puno prijatelja imam dio rodbine, imam zaista posebnu emociju koja me veže za Krk", kazala je premijerka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Aleksandar Vučić odustao od zahtjeva da posjeti Jasenovac?

"Nije odustao, to je jedna od tema o kojoj sam danas razgovarala s Plenkovićem. Zamolila sam ga da Hrvatska razmotri taj naš zahtjev, mi smo uputili taj zahtjev, mislim da to ne bi trebalo imati veze s politikom. Htio je otići u Jasenovac da položi cvijet i upali svijeću. Njegovi preci stradali su tu. Tražio je neformalno da ide kao privatna osoba, kada su rekli da treba ići službeno mi smo kao Vlada uputili zahtjev i nikada nismo dobili odgovor", odgovorila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadovoljna sam činjenicom da sastanak nije bio samo protokolaran, već da smo zaista stavili na stol sve stvari koje nas opterećuju. Svaki razgovor je dobar", zaključila je srbijanska premijerka Ana Brnabić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo