za novu turističku sezonu /

Srbi tvrde: 'Hrvati traže naše sezonske radnike, plaće i do 2000 eura'

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Preko cijele godine i za stalno radi jako malo radnika iz Srbije, ali tokom ljetnje sezone taj broj prelazi i 1.000

5.4.2017.
8:22
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatskoj će i ove godine biti potrebno oko 40.000 sezonskih radnika, a budući da za poslove u ugostiteljstvu ne možemo naći dovoljno kandidata iz Hrvatske, vlasnici restorana, kafića, hotela i turističkih agencije okreću se zemljama iz regije, budući da su jezik i mentalitet više-manje slični, piše portal klikdoposla.com.

Najviše radnika traži se u susednoj Bosni, dok su srpski sezonski radnici i dalje tradicionalno okrenuti Crnoj Gori i Grčkoj. Međutim, i to se, izgleda, mijenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj, prema riječima Petra Dragičevića, direktora novosadske agencije za zapošljavanje „Agava“, preko cijele godine i za stalno radi jako malo radnika iz Srbije, ali tokom ljetnje sezone taj broj prelazi i 1.000.

U najvećoj mjeri tih 1.000 ljudi radi ugostiteljske poslove, a poslodavcima je od stručnog obrazovanja mnogo važnije iskustvo. Zarade se kreću od 600 do 2.000 eura mjesečno, a važno je napomenuti da je radniku uz to osiguran besplatan smještaj i hrana od strane poslodavca, kao i da su svi radnici prijavljeni na PIO i zdravstveno osiguranje, kaže Dragičević, piše klikdoposla.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zarade (u eurima)
Pomoćni radnici - 600-700
Konobari/konobarice - 700-1200 
Pizza i roštilj majstori 1000
Kuhari 1000-2000

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo