SRAMOTNI KOMENTARI NAŠE DIPLOMATKINJE U BERLINU: / Na fejsu širila teški rasizam o 'čistoj Europi'; oglasila se i ona: 'Nisam političarka'

Image

Ovo nije prvi put da širi ksenofobne stavove, a svojedobno se okomila na zakon koji je omogućio i mnogim Hrvatima zapošljavanje u njemačkoj policiji

16.8.2019.
18:58
VOYO logo

“Čista i autentična Europa. Samo bijeli Europljani, kako je bilo prije samo 30 godina u cijeloj Europi. Ovo bi trebala biti dobra reklama za odmor. Netko bi pomislio da to više nije moguće, ali na sreću jest”, napisala je Elizabeta Mađarević, hrvatska diplomatkinja i prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu na Facebooku komentiraći fotografije, po svemu sudeći Jadrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kako ističe Index, s obzirom na to da je dosadašnji veleposlanik postao ministar vanjskih poslova, Hrvate u Njemačkoj predstavlja osoba koja širi rasističke i ksenofobne stavove, i to ne prvi puta.

To je osobito zabrinjavajuće jer ne samo da Hrvatsku pokazuje u, za civiliziranu Europu neprihvatljivom svijetlu, nego, paradoksalno, može izravno štetiti i Hrvatima koje bi trebala zastupati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što na svom profilu objavljuje postove i dijeli članke koji su poprilično bliski katoličkim ekstremistima, okomila se i na njemačku politiku zapošljavanja.

Okomila se na strane policajce u Njemačkoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U jednom postu ona ironično kao “dobru komediju” opisuje vijest iz Badische Neuste Nachrichtena da u pokrajini Baden-Württemberg od 24 tisuće policajaca njih 330 nisu njemački državljani, što je moguće po njemačkom zakonu iz 1993. godine. Riječ je većinom o useljenicima koji imaju dozvolu trajnog boravka i dokazali su znanje njemačkog jezika.

“Sigurnost Nijemaca je stavljena u ruke stranaca koji žive u Njemačkoj - kako bi se poboljšala društvena integracija. Očito, socijalna integracija stranaca u njemačko društvo je važnija od sigurnosti i dobrobiti njemačkih građana. Tja, integracija je ključna riječ za sve. Ja se samo pitam kako će turski ili iranski policajac braniti Nijemca, a ne svog turskog ili iranskog sunarodnjaka. Lojalnost očito nije toliko važna za integraciju (zato europska multikulturna društva funkcioniraju tako savršeno loše).”, napisala je Mađarević, prenosi Index,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paradoks u cijeloj priči je što je zakon iz 1993. kojeg je napala omogućilo i mnogim Hrvatima da se zaposle u njemačkoj policiji, iako nisu Nijemci. Štoviše, članak kojeg je podijelila i navodi, među ostalim, Hrvate kao strance koji su dobili posao u njemačkoj policiji.

Index je kontaktirao i Ministarstvo vanjskih poslova kako bi dobili komentar ovih komentara, no odgovor nisu dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako javlja Jutarnji list, Mađarević je na svom Facebooku komentirala medijske napise o svojim komentarima 'o čistoj i autentičnoj Europi".

"Na godišnjem odmoru izvan Hrvatske zovu me prijatelji i kažu da sam postala tema dana. Dapače, da je Index objavio 'lijepu' priču o meni na komentar o autentičnoj Europi kojeg sam objavila na svom privatnom profilu nakon posjeta jednoj zemlji na Mediteranu izvan Hrvatske. Niti sam dužnosnik, niti političar, već obična osoba koja ima pravo na privatnost, ali imam svoje konzervativne stavove od kojih ne odstupam i koje dijelim slobodno jer živim u slobodnoj zemlji, a koji su zasnovani na činjenicama", napisala je Mađarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neprofesionalno je od današnjih novinara na ovakav način uništavati obične ljude. Ili više ne smijemo biti misleća bića i imati slobodu govora? A ako nekome treba objašnjavati kako je Europa demografski izgledala prije koje desetljeće i kroz čitavu povijest, neka samo okrene demografsku statistiku."

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo