Utvrđivanje granice /

Spor oko granice sa Srbijom: 'Ne bi se sigurno zvala Šarengradska ada da je ikad pripadala Srbiji'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Srbija tvrdi da im Šarengradska i Vukovarska ada pripadaju jer granica ide sredinom Dunava, a ade se nalaze iza te crte sredine. Za Hrvatsku granica nije sredina Dunava nego katastarske općine.

26.7.2017.
8:14
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Ne bi se sigurno zvala Šarengradska ada da je ikad pripadala Srbiji, zvala bi se Palanačka ili tko zna kako. Ada je oduvijek bila Hrvatska i katastarski je upisana nama, ispričao je Marinko Komarčević (57) iz Šarengrada za 24sata

Marinko je djetinjstvo proveo na adi i poznaje svaki njezin dio. Nakon što je Hrvatska izgubila spor sa Slovenijom o Piranskom zaljevu, pomoćnik ministra vanjskih poslova Srbije Gordan Aleksić nedavno je poručio kako Vukovarska i Šarengradska ada na Dunavu pripadaju Srbiji, a ne Hrvatskoj te će tražiti međunarodnu arbitražu. Ada ima 300 hektara pašnjaka, a prije Domovinskog rata, Šarengrađani su na njoj držali stotine svinja i konja. Budući da ima savršene pješčane uvale idealne za kupanje i boravak u prirodi, tijekom ljeta bila je kupalište za sve izletnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šarengrad će bez ade umrijeti. Nekad smo imali 31 registriranog alasa, danas ih ima samo jedan i ni taj jedan ne može prehraniti svoju obitelj", dodaje Marinko.

Srbija tvrdi da im Šarengradska i Vukovarska ada pripadaju jer granica ide sredinom Dunava, a ade se nalaze iza te crte sredine. Za Hrvatsku granica nije sredina Dunava nego katastarske općine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ada je okupirana 1991. godine, ali njena okupacija traje do danas. Bilo je nekoliko pokušaja pregovora sa Srbijom o povratu ade, ali oni ih sve miniraju. Ja sam sudjelovao u nekima. Oni se drže Erdutskog sporazuma, koji je sačinjen kao niz privremenih mjera kako bi se omogućio povratak ljudima i suživot. Jedna od tih privremenih mjera kaže da je granica između Hrvatske i Srbije sredina Dunava, no sada je Erdutski sporazum zastarjeli dokument i njegove privremene mjere više ne važe", kaže Marinko Komarčević. Dodaje kako je Šarengrađanima već godinama neprihvatljivo da se oni na svoju adu smiju otići samo okupati. Kaže kako treba prihvatiti arbitražni sud jer tu će nedvojbeno biti utvrđeno da je ada na hrvatskom teritoriju, kako je i vidljivo iz katastarskih knjiga.

Isto vrijedi i za Vukovarsku adu, koja je znatno manja, rekao je Pero Ćorić, bivši načelnik općine Šarengrad. No, za hrvatsku stranu arbitraža nije opcija. Stajalište Hrvatske je da najprije treba pokušati spor riješiti bilateralnim pregovorima. 

"S obzirom na negativno iskustvo sa Slovenijom, Hrvatska arbitražu ne prihvaća. Polazišne točke Srbije i Hrvatske su različite i javno poznate. Platforma Srbije je ona koju je rekao pomoćnik ministra, da je granica na sredini Dunava, dok je platforma Hrvatske Badinterova komisija, prema kojoj je odluka da republičke granice postaju državne granice i kakve su bile dok su bile republičke. Iako su nam polazišne točke različite, pozitivno je što Srbija prihvaća međunarodno pravo, što je Slovenija odbijala, kao i to da su spremni na Međunarodni sud pravde u Haagu ako ne dođe do dogovora, što je također Slovenija odbijala", kazao je visoki diplomatski izvor za 24sata. Prema njegovim riječima, već na jesen mogli bi početi intenzivni pregovori Hrvatske i Srbije o utvrđivanju granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo