SLUČAJ 'KIRETAŽA' / Splitski KBC o Ninčević Lesandrić: 'Nije istina da ćemo ju tužiti, to su zlonamjerni napisi'

Image
Foto: Tino Juric/Patrik Macek/PIXSELL

O navodnoj tužbi oglasio se i SDP-ovac Arsen Bauk

29.10.2018.
10:29
Tino Juric/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon neslužbenih navoda da će splitski KBC tužiti zastupnicu Mosta Ivanu Ninčević Lesandrić za klevetu, stigle su i prve reakcije.  

Arsen Bauk (SDP) kaže da je riječ o skandaloznom činu. Pozvao se na Ustav i upozorio da zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost za izraženo mišljenje ili glasovanje u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako državna institucija ili institucija kojoj je osnivač država, a to je KBC Split ne poznaje Ustav, onda bi trebali oni koji postavljaju Upravno vijeće, a to je ministar i Ministarstvo", kaže Bauk.

Ako to ne naprave, Bauk od Jandrokovića očekuje da zaštiti saborske zastupnike od mobinga državnih institucija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem od vas da blago ili ako treba oštrije upozorite državnu instituciju da radi protiv Ustava, ako to ne poslušaju očekujem da budu smijenjeni odgovorni u toj instituciji", poručio je Bauk. 

Na Facebooku se oglasio o istoj temi oglasio nezavisni zastupnik Marko Vučetić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se pokaže istinitom 'informacija' da će bolnice tužiti pacijentice koje su progovorile o osobnim, bolnim iskustvima tijekom provedenih medicinskih postupaka vezanih za reproduktivno zdravlje žena, onda se nalazimo na zabrinjavajućem mjestu s kojega se pokušava raznim zastrašivanjima i institucionalnim pritiscima potisnuti ženskost žene i svesti je na tišinu i posluh.

Molim sve one koji planiraju poduzimati pravne radnje protiv bilo koje žene zato što je žena i ima iskustvo kako je to biti žena u današnjoj Hrvatskoj, da isto naprave i protiv mene, jer smatram da povijesna pozornica na kojoj bilo koja manifestacija ljudskosti bivstvuje u zapovjednoj i nametnutoj tišini, nije povijesna pozornica ljudskog svijeta, nego stratište svega ljudskog, a na stratištu, poznato je, pravo na život imaju samo egzekutori", napisao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernji list je u ponedjeljak objavio neslužbenu informaciju da u splitskoj bolnici planiraju protiv Ninčević Lesandrić podnijeti tužbu za klevetu jer je u Saboru izjavila da je doživjela traumu dok su joj radili kiretažu bez anestezije.

No, v.d. ravnatelja KBC-a Split Julije Meštrović u izjavi za Hinu opovrgnuo je takvu informaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To jednostavno nije istina. Vi ste već deseti novinar kojem to demantiram. Mogu još samo reći da to nije istina, da je zlonamjerno i zločesto", kratko je Hini izjavio Meštrović.

Ninčević Lesandrić je svojom izjavom o kiretaži na živo u splitskoj bolnici otvorila u javnosti "Pandorinu kutiju" o postupanju prema ženama u brojnim hrvatskim bolnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo su iz KBC-a Split odbacili njezine tvrdnje, a šef Klinike za ginekologiju Deni Karelović ustvrdio je kako nije istina da joj je rađena kiretaža već se radilo o drugom zahvatu - vakuumskoj aspiraciji, te da se svakoj pacijentici u takvim slučajevima nudi opća ili lokalna anestezija.

U raspravu su se uključile brojne žene koje su javnosti podastrijele svoja iskustva s kiretažom bez anestezije i u drugim hrvatskim bolnicama, da bi naposljetku na to reagirao ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je u bolnice poslao inspekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike