SPLITSKI GINEKOLOZI OSLOBOĐENI: / Jednog sina izgubila, drugi ostao invalid, a nakon 20 godina po sudovima doživjela novi šok

Image

Pola godine prije apsolutne zastare, sud je Dijani Aničić rekao da ginekolozi nisu krivi za smrt jednog i težak invaliditet drugog sina.

3.3.2018.
9:32
VOYO logo

Odlukom Županijskog suda u Slavonskom Brodu pravomoćna je oslobađajuća presuda umirovljenom ginekologu dr. Tomislavu Striniću i ginekologu dr. Borisu Deliću iz Splita za smrt jednog od blizanaca Dijane Aničić iz Splita u kolovozu 1998. godine. Pola godine prije apsolutne zastare, Županijski sud potvrdio je presudu Općinskog suda u Zadru koji je dr. Strinića i dr. Delića oslobodio krivnje.

Neporavomoćno oslobođeni prošle godine

Za dr. Tomislava Strinića nije dokazano da je kriv za smrtni ishod te je po načelu "in dubio pro reo" oslobođen krivnje, prenosi Slobodna Dalmacija. Sud je prihvatio nalaz vještaka koji je procijenio kako nije sigurno da bi beba preživjela čak i da je Strinić ranije odredio carski rez. Dr. Delić, smatra sud, ionako nije mogao odlučivati o carskom rezu i napravio ga je kad mu je to naložio njegov nadređeni. . Ukratko, sud smatra kako je Tomislav Strinić kao šef dežurne smjene kobnog dana napravio sve sukladno tadašnjoj liječničkoj praksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TKO JE KRIV ZA SMRT NJEZINE BEBE? /

Jednog sina je izgubila, drugi je invalid, a suđenje je opet zapelo zbog - izblijedjelog nalaza

Image
TKO JE KRIV ZA SMRT NJEZINE BEBE? /

Jednog sina je izgubila, drugi je invalid, a suđenje je opet zapelo zbog - izblijedjelog nalaza

Sud ne spori činjenicu da je beba bila živa prilikom ulaska u splitsko rodilište, ali smatraju kako se krivnja za smrt djeteta ne može staviti na teret bolničkom liječniku. Drugi blizanac Duje je nakon poroda carskim rezom ostao teški invalid.

Dijana Aničić na zagrebačkom sudu još vodi građanski postupak u kojem se bori za naknadu štete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlo 20 godina i šest sudova

Županijski sud u Slavonskom Brodu šesti je na kojem je gospođa Ančić tražila pravdu za smrt svoje bebe. Prvi je bio Županijski sud u Splitu. Istraga oko porođaja pokrenuta je 2002. godine, a najviše je usporavao nedostatak medicinske dokumentacije u KB-u Split. Osnovno pitanje za sud je bilo jesu li komplikacije nastale tijekom trudnoće ili prilikom samog porođaja jer se time određuje jesu li za smrtni ishod krivi ginekolozi primarne zaštite ili bolnički ginekolozi Strinić i Delić.

Najveći problem bio je jedan od nalaza koji je u međuvremenu izblijedio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek 2009. godine za smrt jednog blizanca optužena su dvojica bolničkih ginekologa: Tomislav Strinić, šef dežurne smjene tog dana, i Boris Delić, specijalist u dežurnoj ekipi. Sa spisa su se izuzeli suci Općinskog suda u Splitu te Općinskog suda u Trogiru, nakon čega je prebačen u Sinj. Glavna rasprava je započela, ali nije okončana jer je na sinjskom sudu ukinut Kazneni odjel, nakon čega je spis prebačen na Općinski sud u Zadru. Zastupanje optužbe tada preuzima Općinsko državno odvjetništvo u Zadru. Nakon dokaznog postupka u rujnu prošle godine donesena je nepravomoćna oslobađajuća presuda, koju je potvrdio Županijski sud u Slavonskom brodu, čime je postala pravomoćma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo