SPLIT SE GUŠI - ZELENE POVRŠINE POSTAJU DEPONIJI: /

'Gradonačelniče, je li i ovaj otpad dio turističke ponude našeg grada?

Image
Foto: HSP Split

'Grad Split, u kojem se sve više gradi turističko ugostiteljskih sadržaja, nažalost nema mjesto za legalno deponiranje građevinskog otpada'

3.2.2020.
8:20
HSP Split
VOYO logo

Mnogobrojni Splićani zgroženi su količinom nesklonjenog građevinskog otpada, pa su iz HSP-a Split potaknuti njihovim apelima poslali priopćenje medijima u kojemu upozoravaju na problem nedostatka adekvatnog prostora za zbrinjavanje. "Grad Split, u kojem se sve više gradi turističko ugostiteljskih sadržaja, nažalost nema mjesto za legalno deponiranje građevinskog otpada."

Nakon što završi turistička sezona, dodaju u HSP-u Split, započinje preuređivanje apartmana i stanova a Split postaje jedno veliko gradilište. "Sav taj građevni otpad vlasnici bi u uređenom društvu mogli legalno zbrinuti. Nažalost, vlasnici objekata u Splitu uistinu nemaju gdje s tim građevnim otpadom. Rezultat toga je i uništavanje mnogobrojnih zelenih površina i stvaranje divljih mikrodeponija", upozorava HSP Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

SPLIT NEMA MJESTA ZA LEGALNO DEPONIRANJE GRAĐEVINSKOG OTPADA: Nakon što završi turistička sezona postaje veliko gradilište

Image

SPLIT NEMA MJESTA ZA LEGALNO DEPONIRANJE GRAĐEVINSKOG OTPADA: Nakon što završi turistička sezona postaje veliko gradilište

U priopćenju su naglasili da se tvrtka Čistoća zaista trudi grad držati čistim koliko je to moguće, za što se zahvaljuju. Međutim, tvrde da cjelokupni sustav zbrinjavanja otpada još uvijek ne funkcionira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstulović Opara krši zakon?

"Rješavanje zbrinjavanja otpada prvenstveno je zadaća gradonačelnika, ali očito se Andro Krstulović Opara vrlo teško snalazi u svemu tome. Svaka jedinica lokalne samouprave dužna je po Zakonu o održivom gospodarenju otpadom sudjelovati u cjelokupnom sustavu sakupljanja građevnog i azbestnog otpada te prostornim planovima na svom području odrediti potreban broj lokacija odnosno odrediti jednu odgovarajuću zonu u kojoj se može izgraditi reciklažno dvorište za građevni otpad ali i obavljati djelatnosti sakupljanja, oporabe i zbrinjavanja građevnog otpada, a sve sukladno navedenom Zakonu.

Člancima 167. do 173. Zakona o održivom gospodarenju otpadom propisane su novčane kazne ukoliko se ne postupa sukladno Zakonu. S obzirom da grad Split nažalost još uvijek nema definirano mjesto za deponiranje građevnog otpada gradonačelnik evidentno krši odredbe Zakona o održivom gospodarenju otpadom i time Grad dovodi do novih dodatnih novčanih kazni", zaključuju u HSP-u Split i poručuju: "Gradonačelniče, zbog svoje nesposobnosti tjerate građane Splita da postupaju protivno zakonu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo