Ništa tamo nije jednostavno / Split ostaje bez onoga što je desetljećima stajalo na istočnoj obali. A koliko su Splićani oko toga složni?

Jedni kažu da reda mora biti, drugi kažu da je "vašar tamo na drugoj strani, na zapadnoj obali"

23.7.2021.
8:00
VOYO logo

Reda mora biti, poručuju splitske gradske vlasti, pa su gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević odlučili da štandovima od istočne obale preko rive do trajektne luke u Splitu mjesta više nema. 

I trgovci su, kažu, svjesni da treba urediti prostor i donijeti pravila, ali i tvrde - ne možete nas deložirati preko noći. Koji su argumenti jedne, a koji druge strane u prilogu Nikoline Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 20-tak dana vizura Istočne obale u Splitu trebala bi ostati bez štandova i kioska koji su tu zadnjih nekoliko desetljeća. Iz Grada tvrde da su tamo zadnje dvije godine bez ugovora i da se moraju ukloniti. 

"Nismo na crno. Ja imam ugovor s Gradskim vijećem iz 2008. godine za svoj kiosk. U proračun sam uplatio ja i svi ovi ljudi ovde milijune. Ja osobno sam negdje preko 400 iljada kuna. Znači ovo šta je ovde, to je Grad dozvolija. Da je Grad vršija represiju da se s 2 kvadrata ne metastazira na 15 svakodnevno, onda bi to bilo lipo", komentirao je Mariofil Brnadić, vlasnik kioska za čuvanje prtljage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik agencije za iznajmljivanje skutera Šime Pletković rekao je:

"Pa neko je punija proračun Grada Splita. Znači, deseci milijuna kuna su uzeti, a sad smo guba, sad smo nelegalni, sad smo kriminalci."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli proces je, poručuju iz Banovine, pokrenut prema prijavi građana o nelegalnim štandovima i kioscima koji sada, u vrijeme radova na šetnici u luci, stoje na jedinom pješačkom koridoru prema trajektnoj luci i smetaju. Gradonačelnik Puljak tako kaže:

"Nama nije namjera ikome ugroziti egzistenciju, nama je namjera uvesti red, naročito u dijelove grada u kojima je nered već duže vrijeme, u kojima postoje nelegalne radnje, nelegalne stvari i mi nemamo nikakve druge mogućnosti nego da postupimo po zakonu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj Odsjeka za redarstvo Grada Splita Goran Dlaka kaže i ovo:

"Sad u budućnosti da li će postojati neki plan, kako će izgledati ova šetnica, hoće li se popločati ili asfaltirati, ali sam plan stavljanja opet štandova ili kioska, to je za neko drugo vrijeme kada ćemo raspravljat, možda ćemo ih staviti tu, a možda i nećemo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovci se pozivaju na sudski spor koji su dobili i prema kojemu Grad nije vlasnik prostora, pa im i nije imao pravo naplaćivati koncesiju. Kažu Grad će tužiti za povrat novca. Iz Banovine se pozivaju na na svoju Odluku o komunalnom redu i pravo postupanja na javnoj površini.

Branko Vučković kaže pak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono je vašar tamo, tamo nema ništa!"

Mislio je na Zapadnu obalu. On, dakle, nije za uklanjanje štandova s Istočne obale?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam!" 

Srećko Purtić sa Šolte rekao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih sve ove ljude ostavio tu da zarađuju dinar i gotovo."

S obzirom da ih se službeno smatra nelegalnima, Grad im neće tražiti zamjensku lokaciju, ali gradonačelnik poručuje da će saslušati i prijedloge trgovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo