MIRNA VEŽA / Split je dobio povjerenicu koja će rukovoditi gradom narednih 90 dana, a poznato je i kada će Splićani na izbore

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Veža je, inače, pročelnica Službe pravnih poslova zaštite i zastupanja od studenog 2018. godine

13.4.2022.
21:15
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Ministar pravosuđa Ivan Malenica za mjesto povjerenice za Split predložio je Mirnu Vežu, piše Slobodna Dalmacija.

- Sukladno praksi i Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi za Vladinu povjerenicu u Gradu Splitu je izabrana Mirna Veža koja ispunjava sve uvjete - naveo je ministar Malenica obrazloživši odluku, čija se službena potvrda očekuje na sutrašnjoj sjednici Vlade RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veža je, inače, pročelnica Službe pravnih poslova zaštite i zastupanja od studenog 2018. godine, a u gradsku upravu je došla za vrijeme mandata gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Funkciju će službeno početi obnašati na dan kada rješenje o njenom imenovanju bude objavljeno u Narodnim Novinama. To bi se moglo dogoditi već sutra ako Vlada odluku o ovom pitanju uvrsti na dnevni red sjednice. 

Prema najavi ministra Malenice, izbori bi se u Gradu pod Marjanom trebali održati 26. lipnja ove godine. Hoće li se tada održati i kotarski, odlučit će Gradsko vijeće na sjednici 26. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, povjerenik za brigu o gradu može biti zadužen maksimalno 90 dana, ili nešto duže, ako će se o izboru gradonačelnika odlučivati u drugom krugu, a za mandata Split mora funkcionirati neometano.

Kao što obveze preuzete u prethodnim razdobljima koje dospijevaju u narednom periodu moraju biti dovedene do kraja, isto tako ne smije preuzimati obaveze koje bi mogle doći na naplatu u nekom sljedećem razdoblju, ili, prouzročiti štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A koji su uvjeti presudili da za povjerenicu bude izabrana upravo pročelnica Veža opisano je u spomenutom Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi

U njemu stoji da za povjerenika Vlade u pravilu može biti imenovan rukovodeći službenik jedinice lokalne, odnosno područne samouprave koji ima završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, odnosno specijalistički stručni studij, te protiv kojeg se ne vodi kazneni postupak niti je osuđivan za kaznena djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je dalje navedeno, Vlada Republike Hrvatske razriješit će dužnosti povjerenika prije isteka vremena na koje je imenovan ako to sam zatraži, ili ako nastupe okolnosti zbog kojih više ne ispunjava uvijete za izbor, kao i ako ne obavlja dužnost sukladno ovome Zakonu. Valja napomenuti i kako je povjerenik u svom radu samostalan i odgovoran Vladi RH.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo