SPIRALA LAŽI I OBMANA KOJU PLENKOVIĆ ŽELI ZATAŠKATI: / Radikali koje danas slušamo nastali su upravo tada, u polumraku Banskih dvora

Image
Foto: Pixsell

Nakon svih muljaža u Agrokoru ne čudi što su hrvatsku političku scenu zauzeli oni koji progovaraju o pokvarenim elitama i korumpiranim institucijama i građanima nude brza rješenja

29.6.2019.
10:39
Pixsell
VOYO logo

Još se ne zna tko bi trebao utvrditi je li Nataša Novaković u sukobu interesa. Ali nije li to zapravo samo skretanje s teme? Zaustavljanje, blokiranje, prekrivanje onog što je započelo u Banskim dvorima, u veljači 2017. godine. Što se ne može promijeniti niti sakriti unatoč svim tim sada aktualnim blokadama. Plenković jednostavno ne želi da se niti jedna institucija bavi njime i njegovom ulogom u Lexu Agrokor.

No, činjenice su neumoljive. Strše i neumoljivo otvaraju prostor radikalima i populistima, svima onima koji sada traže prečac kroz institucije, nude zavodljivo, brzopotezno rješavanje problema. Što možemo očekivati u zemlji u kojoj je premijer tako sustavno i predano lagao kako bi sakrio ono što se zbivalo u njegovom kabinetu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DEBAKL GLAVNOG PREMIJEROVOG CILJA: /

Otkad ga je objavio, sve se urušilo. Je li državnom vrhu Hrvatska rezervna opcija?

Image
DEBAKL GLAVNOG PREMIJEROVOG CILJA: /

Otkad ga je objavio, sve se urušilo. Je li državnom vrhu Hrvatska rezervna opcija?

...

Peti je ožujak 2017. Borisu Šavoriću, Branimiru Bricelju, Tončiju Koruniću, Zdravku Mariću i Zoranu Besaku stiže mail od potpredsjednice Vlade Martine Dalić. "Premijer moli da sutra dođete u Vladu u 15:30 vezano uz temu na kojoj radimo. Nadam se da ćete uspjeti." Korunić odgovara slanjem hodograma aktivnosti, a Šavorić odgađa svoj direktan let za London gdje će ipak otići, ali nakon sastanka s Plenkovićem, letom preko Beča.

Osamnaest dana kasnije, grupa Borg ponovno se sastaje s Plenkovićem. "Računajte na sastanak oko cca 15:30. Potvrdim još for sure", stoji u novom mailu Martine Dalić. Ipak, sjednica Vlade traje nešto duže od uobičajenog, pa sastanak kreće tek u 17 sati. Ljude s tih sastanaka u tajnosti je organizirala i koordinirala Martina Dalić, skrivajući ih od javnosti. Kasnije su postali prepoznatljivi kao grupa Borg, kako su sami sebe nazivali u mailovima. Borgovci su pisali Lex Agrokor, zakon napisan samo za jednu kompaniju i potom su, prema tom istom zakonu, angažirani u toj istoj kompaniji ostvarujući profite kakve su do tada mogli samo sanjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

Tvrtka u kojoj je radio Ante Ramljak nakon poslova s Agrokorom zabilježila je porast profita od 574 posto

Tvrtka Altera savjetovanje u kojoj rade Branimir Bricelj i Marko Delić koji su pisali Lex Agrokor zabilježila je rast prihoda od 1072 posto u 2017. godini u odnosu na godinu prije. Texo Management Tomislava Matića u kojoj je radio i Vladin povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak zabilježila je rast prihoda od 574 posto.

...

Agrokoru treba kredit od 200 do 220 milijuna eura, poručuje Vladin povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak 11. svibnja 2017. Nepunih mjesec dana kasnije Agrokor se zadužuje višestruko više od onoga što im je, prema Ramljaku, bilo potrebno. Upravo Ramljak potpisuje Ugovor o najstarijem zajmu vrijedan 1,06 milijardi eura s američkim lešinarskim fondom Knighthead Capital Management. Ovaj roll up kredit defacto izvan snage stavlja ranije donoseni Zakon o Agrokoru propisujući kako se plan restrukturiranja i nagodba vjerovnika ne mogu odobriti bez kreditora. Hrvatska Vlada ne smije smijeniti Antu Ramljaka, stoji u ugovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporovi između potpisnika rješavat će se po anglosaksonskom, a ne hrvatskom ili kontinentalnom pravu. Dakle u Londonu ili Washingtonu. Neuobičajeno prema našem pravnom sustavu, založno pravo na Agrokorove nekretnine upisao je agent, a ne zajmodavac. U ovom slučaju u zemljišnim knjigama zabilježba je stavljena u korist Madison Pacific Trust Limiteda u Hong Kongu, agenta nadležnog za provedbu ugovora. Sva slobodna imovina stavljena je u zalog ovog kredita sastavljenog u londonskoj podružnici odvjetničkog društva Hogan Lovells.

U članku 66. Zakona o koncesijama izglasanog 2017. godine stoji kako se prijenos ugovora o koncesiji dopušta u slučaju stjecanja vlasništva nad koncesionarom nakon provedbe postupka restrukturiranja. U lipnju 2020. ističe sedmogodišnji moratorij na prodaju državne i privatne poljoprivredne zemlje strancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studenom 2018. premijer šalje detaljno očitovanje Saboru o krizi u Agrokoru. Navodi 18 kronoloških točaka kako bi što podrobnije opisao tijek događaja. Priznaje da su se predstavnici njegove Vlade sastali s Ivicom Todorićem 26. veljače. Točno mjesec dana kasnije, bila je nedjelja. Ivica Todorić uputio je Martini Dalić zahtjev za sastanak s premijerom. Istog popodneva sastanak se i održao. Todorić je došao sam, a primili su ga premijer, Davor Božinović i Martina Dalić.

Image
Foto: Pixsell

Plenković je Saboru prešutio sastanke s Ivicom Todorićem

19. veljače Zdravko Marić i Martina Dalić po nalogu premijera otišli su na prvi sastanak s Ivicom Todorićem. Bili su tu i njegovi suradnici Ivan Crnjac i Ante Todorić. Iz iskaza Martine Dalić USKOK-u jasno je kako je premijer, premda je detaljno naveo hodogram događaja i priznao jedan sastanak s Todorićem, prešutio dva druga sastanka s Todorićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

….

Posljednjeg dana svibnja Povjerenstvo je trebalo donijeti odluku je li premijer bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti o Agrokoru. U poslijepodnevnim satima 30. svibnja premijer je podnio zahtjev za izuzećem predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković jer je bila zaposlena u HUP-u koji je povezan s Agrokorom. Premda se očitovao o svom slučaju prije pola godine tada nije tražio izuzeće, nego je to učinio manje od 24 sata prije nego što je Povjerenstvo trebalo donijeti odluku. Cijeli proces je zaustavljen.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa objavilo je kako neće odlučivati o izuzeću Nataše Novaković jer za to nije nadležno. Nije jasno tko jest – Upravni sud ili saborski Odbor za Ustav. Predsjednik tog odbora Željko Reiner (HDZ) u četvrtak je odbio otvoriti raspravu o tome tko odlučuje o izuzeću predsjednice. Ako opet dobije bilo kakav novi zahtjev vezan uz Povjerenstvo, unaprijed ga odbija, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U lipnju prošle godine USKOK je odbacio kaznene prijave protiv Dalić i premijera podnesene zbog zloupotrebe ovlasti, trgovine utjecajem i zlouporabe povlaštenih informacija. Zbog proizvedenih proceduralnih razloga Povjerenstvo o odlučivanju o sukoba interesa ne može donijeti odluku o premijeru.

Pojava Škore i Kolakušića sasvim je logičan razvoj događaja nakon ovog Plenkovićevog mandata. Uz sve više afera sve većeg broja ministara, istočni grijeh ove vlade i premijera ostao je i ostat će isti. Agrokor će svima onima koji progovoraju o korumpiranim institucijama i pokvarenim elitama koje rade protiv naroda biti savršena podloga. Populisti nisu uzrok hrvatskih problema, nego samo posljedica za čiju pojavu postoji jasna, precizna, pa i osobna odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

Snažan rast populizma logična je posljedica Plenkovićevog mandata

Plenkovićeva spirala laži koje je besramno mjesecima gurao pred "narod" otvorila je vrata onima koji "Narodu" nude brza rješenja. Kolakušić, Škoro i ostali lideri trećeg puta koji će se tek pojaviti rođeni su u polumraku Banskih dvora. Stvoreni su onih mjeseci kada se naprečac rješavao Agrokor i gradio scenarij obmane, obrane lažima i zloupotrebe institucija.

Nakon čitave operacije, Agrokor je postao Nova Snaga, Fortenova. Novu snagu pronašao je i hrvatski "narod" nakon što je premijer mjesecima lagao, zataškavao, obmanjivao, nakon što su stotine milijuna kuna završile u rukama grupe Borg, a značajno veće svote, a sutra možda i imovina, izvori i polja u rukama Putinovih bankara i američkih lešinarskih fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo