glazbeni dragulj / Spektakularan koncert Češke filharmonije u subotu u Lisinskom. Ubrojena je među 10 najboljih europskih orkestara

Image

Prema anketi poznatoga francuskog časopisa Le Monde de la musique, Češka filharmonija ubrojena je među deset najboljih europskih orkestara, a britanski časopis Gramophone pozicionirao ih je među prvih dvadeset na svijetu

31.3.2023.
13:19
VOYO logo

Osim što je Prag jedan od najljepših gradova na svijetu, krije i jedan poseban glazbeni dragulj- Češku filharmoniju.

Upravo taj dragulj će u subotu, 1. travnja održati koncert u zagrebačkom Lisinskom s početkom u 19:30.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki češki skladatelj Antonín Dvořák 1869. vodio je prvi, povijesni koncert toga orkestra koji je vrlo brzo postao i jedan od najboljih orkestara Europe i svijeta.

Svjetsku slavu ovaj ansambl sjajnih solista stekao je izvodeći djela poznatih skladatelja poput SmetaneJanáčeka i Martinůa, a jedan od najvećih, Antonín Dvořák, ravnao je prvim povijesnim koncertom ovog orkestra koji je vrlo brzo postao jedan od najboljih u Europi i svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova izvedba legendarnoga Smetanina ciklusa Moja domovina 1925. bila je prvi živi prijenos neke glazbe emitiran na Češkom radiju pod vodstvom velikoga dirigenta Václava Talicha.

Prema anketi poznatoga francuskog časopisa Le Monde de la musique, Češka filharmonija ubrojena je među deset najboljih europskih orkestara, a britanski časopis Gramophone pozicionirao ih je među prvih dvadeset na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni dirigent Češke filharmonije, vrhunski Semyon Bičkov, potekao je iz lenjingradske dirigentske škole slavnoga Ilje Musina.

Image

Njegov put do zvijezda uslijedio je nakon osvajanja Međunarodnog dirigentskog natjecanja Sergej Rahmanjinov, nakon čega je emigrirao iz bivšega Sovjetskog Saveza u SAD. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebnu čar ovom veličanstvenom orkestru daje i solist večeri, Seong-Jin Cho, korejski pijanist, koji je 2015. osvojio prvu nagradu na najpoznatijem pijanističkom natjecanju na svijetu, onom Frédérica Chopina u Varšavi.

Image

 Seong Jin-Cho je i ekskluzivni umjetnik najprestižnije diskografske kuće svijeta, njemačkoga Deutsche Grammophona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačka publika pamti ga iz 2017., kada je u ciklusu Lisinski Gaudeamus izveo maestralnu interpretaciju Chopinova Drugogkoncerta za glasovir i orkestar.

Češka filharmonija i njen šef dirigent Semyon Bychkov u Zagreb nose dvije baletne suite Béle Bartóka Igora Stravinskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo