uranile zbog visokih temperatura / Šparoge preplavile tržnice ranije nego lani: Cijene su paprene - kilogram košta 100 kuna!

Šparoge su dobre za kardiovaskularne bolesnike s obzirom da rutin u njima utječe na snižavanje krvnog tlaka i kolesterola

11.3.2020.
18:51
VOYO logo

Otprilike 15 dana ranije nego lani na tržnicima se mogu pronaći šparoge. Najviše ih ima u priobalnim gradovima, a oni pravi sladokusci jedva su ih dočekali.

''Najviše ih volim na salatu, i njih i peršin na salatu, ma divota Božja, ili s jajima'', kaže Sofija iz Splita.

No, prve šparoge u Splitu imaju, za mnoge, previsoku cijenu - 25 kuna za svežanj.

''Slabo ide. Imali su ljudi više para prošlih godina, sada su plaće manje", požalio se prodavač Stipe.

''Mislim da je to puno sada za početak, a bit će toga poslije kiše koliko hoćete", smatra Danica.

Šparoge se mogu naći i na zagrebačkim tržnicama, no po većoj cijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kilogram dođe 100 kuna, veći svežanj 50, a mali su 25 kuna", kaže Marija, prodavačica na zagrebačkoj tržnici.

Iako se nekima ovo čini skupo, na zagrebačkim je tržnicama prošle godine cijena bila i veća, za svežanj 80, a za kilogram čak 150 kuna. Toga se sjećaju i stalni kupci.

''Nisam primijetio da su cijene išle nešto posebno gore, a šparoge inače volim. Volimo napraviti fritaju, neku salatu", kaže nam Vido.

Ovo povrće koje su obožavali još i rimski carevi, tvrde nutricionisti, preporučljivo je za jelo jer dobro djeluje na naše zdravlje.

''One su svakako preporučljive za žene reproduktivne dobi, za kardiovaskularne bolesnike s obzirom na to da rutin u njima utječe na snižavanje krvnog tlaka i kolesterola. Također, šparoge su pogodne i za sve one koji žele uvesti u prehranu gorke namirnice koje štite našu jetru i bubrege. One su zapravo jako dobri pomoćnici u očuvanju zdravlja'', kaže nutricionistica Karmen Matković Melki.

Stoga, valja navaliti na šparoge. I budite bez brige, kako imaju malu kalorijsku vrijednost, opasnosti od debljanja - nema. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo