veliki brat ne spava / SOA se spojila na stotine nadzornih kamera, prate sve što se događa na ulicama gradova

Gradski videonadzor dosad je služio za uočavanje prometnih prekršitelja, a odnedavno i osoba koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost. Sigurnosno obavještajna agencija spojila se na stotine nadzornih kamera čime im je omogućeno izravno zaviriti u većinu ulica Zagreba i drugih gradova

21.11.2015.
18:39
VOYO logo

Prvo su ih koristili samo prometni redari, zatim se uključila policija, a sada i - tajni agenti. Na kamere gradskog videonadzora u Zagrebu spojila se Sigurnosno obavještajna agencija. Obzirom na nedavni napad u Parizu, građanima i građankama Zagreba ova odluka nije sporna. 

SOA sada može izravno zaviriti u većinu ulica hrvatske metropole i drugih velikih gradova  u potrazi za osobama koje potencijalno ugrožavaju nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Spajanje na sustave video nadzora javnih površina obavlja se temeljem Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH. Detalje o postupku i izvedbi spajanja na sustave video nadzora javnih površina ne možemo iznositi”, priopćili su.

Sigurnosni stručnjak Bono Marjanović tumači da direktnim pristupom gradskim videokamerama tajna služba podiže razinu sigurnosti u zemlji - i skraćuje vrijeme reakcije u slučaju opasnosti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurnosno obavještajna agencija ima svoje baze podataka, a na ovaj način oni mogu u tom trenutku provjeriti za određenu osobu registraciju vozila ili bilo što drugo. Sada jedino što ostaje je pitanje protokoliranja, nadziranja rada, korištenja da ne bi otišlo u jednu drugu varijantu", pojasnio je stručnjak za sigurnost Bono Marjanović.

Samo u zadnjih nekoliko godina grad Zagreb je na 95 lokacija diljem metropole postavio čak 285 novih nadzornih kamera koje pokrivaju područje do 100 metara udaljenosti. Već odavno ih koristi policija, a odsada će moći i sigurnosno obavještajna agencija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojbeno – rekli bi kritičari politike 'Velikog brata'. Jer nije tajna da su tajne službe u prošlosti zloupotrebljavane za uhođenje običnih građana, političara i novinara. Tek od prošle godine SOA objavljuje i javna izvješća o svom radu, a možda se baš u sljedećem nađe i pokoja rečenica o učinku korištenja videonadzora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo