RH optužena za tajnu operaciju / SOA reagirala na navode ministra BiH: 'Odbacujemo ove neistine koje predstavljaju ozbiljan rizik'

Pitali smo Sigurnosno-obavještajnu agenciju što kažu na optužbe ministra sigurnosti BiH

14.3.2019.
12:50
VOYO logo

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ustvrdio je u srijedu kako su "hrvatski obavještajci" bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ektremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije. 

Mektić je kao osobe izravno umiješane u navodne aktivnosti prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića te novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića koji slovi kao osoba bliska predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo Sigurnosno-obavještajnu agenciju što kažu na optužbe ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji tvrdi da je SOA angažirala selefije u BIH kako bi dokazala tezu predsjednice o tisućama islamskih boraca u BIH.

Iz SOE su nam odgovorili kako odbacuju sve spomenute navode. 

"Kao neistinite i zlonamjerne odbacujemo navode da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma.

Borba protiv terorizma je prioritet rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Europe.

Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO-a, a posebice same BiH.

Stoga smo od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere",
odgovorili su iz SOE na upit RTL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirao i Plenković

Hrvatski premijer, Andrej Plenković, koji se nalazi u Neumu, komentirao je navode ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine. 

"Upoznao sam se s tom viješću i moram priznati da je riječ o vrlo kreativnoj manipulaciji. SOA je dala priopćenje, otklonila takve insinuacije. Hrvatska je zemlja koja se bori protiv terorizma i u toj borbi surađuje s partnerima, smatramo da je BiH partner u borbi protiv terorizma. Ovo je kompletna besmislica koju u potpunosti odbacujem", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je, prema njegovim saznanjima, SOA tražila od agencije u BiH da se očituje o navodima kako bi dobili širu sliku. 

"Što se tiče involviranja hrvatskih diplomatskih predstavnika je još veći nonsens, oni su tu da sukladno Bečkoj konvenciji rade svoj posao", zaključio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo