Snijeg poplavio sudove u Osijeku i školu u Novskoj

'Kao da kiša pada. Krova nema. Slijevala se voda sa stropa po antiknom namještaju, računalima...

13.2.2012.
17:37
VOYO logo

Poplava je u Osijeku najjače pogodila Županijski sud, a u potpunosti su pritom stradali: ured tamošnjeg predsjednika suda Ninoslava Ljubojevića, njegove tajnice, ured suca iznad, te prostor gdje se održavaju sjednice sudskih Vijeća.

"Kao da kiša pada. Krova nema. Slijevala se voda sa stropa po antiknom namještaju, teškom tepihu, računalima i dokumentaciji. Curilo je iz plafonijera, a tako je smrdjelo da se nije moglo disati", riječi su kojima je poplavu na osječkim sudovima opisala šokirana čistačica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda je, probivši tri vertikale, stigla i do donjeg ureda Općinskog suda, unatoč činjenici da od svibnja prošle godine traju radovi na obnovi krova te potkrovlja u kojemu se uređuje 50 novih prostorija.

Selidba kako bi mogli raditi

"U uredu predsjednika se više ne može raditi! Tajnica se isto morala premjestiti. Svi se pomiču u sobe gdje se može raditi, nema odgoda ročišta, ali ovo je strašno. Izvođač radova je brodska tvrtka Feliks s kojima je ugovor potpisalo Ministarstvo pravosuđa. Kažu: kriva je zima. Pa kako? Bilo je i jačih zima od ove!", ljutit je zamjenik predsjednika suda Anto Rašić kojega je u ponedjeljak na radnom mjestu dočekala poplava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa od paljenja svjetla!

Navodno zbog snijega koji se zadržao u olucima i jučer počeo topiti. Umjesto normalnog radnog dana, u secesijskoj zgradi koju se obnavlja već mjesecima, krenulo je dovlačenje kanti kojima se pokušalo zaustaviti curenje vode. Radnici Feliksa do ranih su popodnevnih sati uspjeli zaustaviti daljnje curenje, a čistačice počistiti stradale urede za daljnjeg svjetla. Upaliti svjetlo zbog natopljenih plafonjera, nisu se usudile.

"Počelo je malo curiti sredinom prošlog tjedna i zvao sam zbog toga ministarstvo da bi jučer krenula prava poplava", dodaje sudac Rašić. Kolika je šteta tek će se utvrditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poplava i u Novljanskoj školi

Zbog popuštanja krovišta na OŠ Novska dio učenika u ponedjeljak nije pohađao nastavu. Voda od otopljenog snijega s krova slijeva se sa stropa u nekoliko učionica i ureda, a nastavnici i tehničko osoblje skupljaju vodu u posudama kako šteta ne bi bila veća.

"Popustilo je krovište na većini učionica na gornjem katu škole, a nastradao je i dio učionica donjeg kata", kazala je ravnateljica Antonija Mirosavljević kojoj je i samoj poplavljen cijeli ured.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U akciji saniranja i smanjenja šteta te uklanjanja snijega i leda s krova uključili su se novljanski vatrogasci i pripadnici Gorske službe spašavanja, a školu su obišli i predstavnici županije.

Ponuđena je suradnja Srednje škole Novska, gdje bi se prema potrebi preselio dio učenika. Za sada je sigurno da se dio nastave neće odvijati ni sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-Vrijeme

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo