FOTO: /

Napadalo više od pola metra snijega, padat će sve do nedjelje

Snijeg koji je napadao u većem dijelu zemlje otežava promet, a na većini državnih i županijskih cesta proglašeni su zimski uvjeti. Prestanak padalina u većini krajeva očekuje se tek u nedjelju

14.1.2013.
7:17
VOYO logo

Zbog snijega promet teče otežano u Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, izvijestio je HAK. Zbog bure, dionica autoceste A6 Rijeka – Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je samo za osobna vozila. Ostala vozila, osim kamiona s prikolicama i tegljača s poluprikolicama, voze obilazno starom cestom kroz Gorski kotar (D3), uz obaveznu zimsku opremu.

Na Sljemenu 45 cm snijega

DHMZ je u 7 sati objavio podatke o visini snijega, koji pokazuju da je najviše izmjereno u Slunju, čak 60 cm snijega! U Begovom Razdolju je izmjereno 58 cm snijega, u Ogulinu 55 cm, a u Delnicama i Karlovcu 43 cm. U Zagrebu je, po podacima DHMZ-a, napadalo između 35 do 40 centimetara snijega, a na Sljemenu je izmjereno 45 cm snježnog pokrivača. Snijeg je padao cijelu noć, te su sve ekipe zimske službe od 20 sati na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ZET-a su objavili da su zbog zimskih uvjeta na cestama privremeno obustavljene autobusne linije 139 (Reljkovićeva – Jelenovac) i 142 (Vrapčanska aleja – Jačkovina), a skraćene su linije 129B (Vrhovec – Mandaličina) do "starog okretišta", 130 (Črnomerec – Borčec) do Gajnica i 164 (Savski most – Horvati) do "starog okretišta".

Hrvatske željeznice su također objavile da imaju poteškoća u prometu: u zagrebačkome gradsko-prigradskom prijevozu četiri garniture vlaka su otkazane, a ostali vlakovi voze uz velike poteškoće i kasne između 5 i 30 minuta, dok vlakovi na osječkome, vinkovačkome, koprivničkome i varaždinskome području voze otežano i s malim kašnjenjima. Zbog kvara signalno-sigurnosnog uređaja uzrokovanog velikim snježnim padalinama, vlak broj 5101 na relaciji Zagreb Glavni kolodvor – Sisak kasnio je 60 minuta, a dolazak vlaka broj 5103 na relaciji Zagreb Glavni kolodvor – Volinja očekuje se sa zakašnjenjem od 95 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlakovi kroz Liku, zbog velikih količina snijega, voze uz velike poteškoće, pa je noćni vlak iz Splita u Zagreb stigao sa zakašnjenjem od 60 minuta, a u dolasku u Split noćni vlak iz Zagreba kasni oko 160 minuta. Vlakovi iz Rijeke u dolasku u Zagreb kasne između 10 i 20 minuta.

Poslijepodne moguća ledena kiša i poledica

Zbog snijega na cestama autobusi kasne do sat i pol, izjavio je MediaServisu glavni prometnik zagrebačkog Autobusnog kolodvora Ozren Obučina.

"Kašnjenja su učestala i mnogobrojna, nisu prestrašna, do sat i pol najviše, a niti jedna linija nije otkazana."

Inače, meteorolozi najavljuju da u sjeverozapadnim predjelima i Gorskome kotaru tijekom prijepodneva ponegdje može pasti još 15 do 20 cm snijega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snijeg je zabijelio i Rijeku. U jutarnjim satima javni gradski prijevoznik Autotrolej imao je poteškoća i kašnjenja na gradskim linijama. Iako je sve normalizirano do 8 sati, zbog snijega i neočišćenih kolnika u prekidu su još prigradske linije.

U Dalmaciji su mogući olujni udari juga, a u Lici mjestimice kiša koja se smrzava na tlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo