SNIJEG ĆE OVAJ TJEDAN ZAMESTI HRVATSKU, HGSS I HAC OBJAVILI UPOZORENJA: / Evo što nikako ne smijete činiti ako ne želite stradati

Image
Foto: Pixsell, HAC

HGSS i Hrvatske ceste upozorili su građane na potencijalne opasnosti

20.2.2018.
11:53
Pixsell, HAC
VOYO logo

Meteorolozi su za ovaj tjedan najavili višednevne snježene padaline diljem Hrvatske pa se stoga očekuju problemi u prometu. HGSS i Hrvatske ceste upozorili su građane na potencijalne opasnosti koje donose takve vremenske prilike, a dali su i nekoliko preporuka i savjeta.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

ZABIJELILA SE CIJELA HRVATSKA: Snježni pokrivač se stvorio u planinama i Slavoniji, ali i u šibenskom zaleđu

Image

ZABIJELILA SE CIJELA HRVATSKA: Snježni pokrivač se stvorio u planinama i Slavoniji, ali i u šibenskom zaleđu

HAC navodi kako su zimske službe spremne na zimske uvjete na autocestama, reakvši kako u službi koja djeluje 24 sata, sedam dana u tjednu, sudjeluje ukupno 800 radnika i 183 teretnih i specijalnih vozila. HAC je objavio nekoliko savjeta i upozorenja.

'Autocestu u stanje pune prohodnosti moguće je dovesti tek po prestanku padalina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HAC

Za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe je osigurati prohodnost, što u situacijama obilnijih snježnih padalina podrazumijeva i do 10 centimetara snijega na kolniku. To svakako ne znači da se snijeg ne uklanja odmah s početkom snježnih padalina već se po prolasku ralice za vrijeme padalina stvara nov snježni pokrivač, a koji se čisti odmah u sljedećem ciklusu.

Image
Foto: HAC

Vozači često negoduju da nisu vidjeli ralice na cesti, međutim kada bi ralica bila vidljiva svakom vozaču tada bi prometovanje autocestom bilo nemoguće – nastao bi kolaps.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HAC

Nemojte pretjecati ralice

Često se događa da pojedini vozači pretječu ralice, a da nisu ni svjesni koliko je takav pothvat riskantan i opasan. Činjenica je da vozači podcjenjuju vremenske uvjete i odlaze na put nespremni. Vožnja u zimskim uvjetima zahtijeva stanovitu vještinu i iskustvo, ali uz prikladnu zimsku opremu većina problema i zastoja bila bi kudikamo manja. Vozači moraju biti svjesni zakonske obveze zimske opreme te da cesta dok snijeg pada ne može biti "crna" - jer to ne može osigurati niti jedna zimska služba u drugim državama sa sličnim klimatskim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poseban problem stvaraju tegljači bez zimske opreme te su ujedno i opasnost za sve korisnike autocesta, dok zimskoj službi isti u mnogočemu otežavaju rad. U situaciji kada se samo jedan tegljač prepriječi na autocesti, ralica ne može proći, samim time niti očistiti svoju dionicu, a ne može se niti okrenuti te se stvara kolona, što dovodi do zastoja u prometu. Prepriječeni tegljač prvo treba ukloniti s kolnika i tek onda nastaviti čišćenje snijega, a za navedeno je potrebno vrijeme. U zimskim uvjetima vremena je potrebno više nego uobičajeno. Jedno vozilo bez zimske opreme na autocesti ugrožava i značajno usporava promet i djelovanje zimske službe. Još jednom podsjećamo da je na zimskim dionicama autocesta obvezna zimska oprema', priopćio je HAC.

I HGSS upozorava

Na opasne uvjete upozorio je i HGSS. S obzirom na najavljenu nepovoljnu vremensku prognozu i značajne količine snježnih oborina u narednim danima, molimo da ne planirate boravak u planini, već u toplom domu čekajte proljepšanje. Posebno obratite pozornost na starije članove obitelji kao i kronične bolesnike. Pazite na sebe i druge, a u slučaju potrebe nazovite 112', objavili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo