IMENOVANI NOVI ČLANOVI / Smijenjena hrvatska postava u Upravi Ine, predsjednik Nadzornog odbora: 'Uskraćene su im otpremnine'

Potvrđeni su novi članovi uprave Ine iz hrvatskog kontigenta: Miroslav Skalicki, Hrvoje Šimović i Marin Zovko. Oni neće imati pravo na otpremnine, a razriješeni je neće dobiti

28.9.2022.
20:07
VOYO logo

U srijedu poslijepodne održana je sjednica Nadzornog odbora INA-e na kojoj su potvrđeni novi članovi uprave iz hrvatskog kontigenta: Miroslav Skalicki, Hrvoje Šimović i Marin Zovko. Njih je predložila Vlada.

Usto su jednoglasno razriješeni dosadašnji članovi koji, unatoč javnim pozivima uključujući i onaj premijerov, sa svojih položaja nisu htjeli svojevoljno otići. Nagađalo se da su glavni razlog tomu vrtoglave otpremnine. Vladajući uvjeravaju kako ima načina da ih se razriješi bez isplate otpremnina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMENA VEĆ POZNATA /

Nadzorni odbor Ine odlučuje o imenovanju tri nova člana Uprave: 'Oni ne mogu ništa riješiti, bit će fikusi'

Image
IMENA VEĆ POZNATA /

Nadzorni odbor Ine odlučuje o imenovanju tri nova člana Uprave: 'Oni ne mogu ništa riješiti, bit će fikusi'

'Velika šteta je napravljena'

Predsjednik Nadzornog odbora Ine, Damir Mikuljan, za RTL Danas rekao je da je na sjednici pronađen važan razlog za opoziv dosadašnjih članova Uprave.

"Iz poslovnih razloga ne mogu govoriti o svim aspektima. Mislim da je sve jasno, velika je šteta u pitanju, koja se dogodila i zbog nedostatne kontrole i zbog loše vođenih procesa", kazao je Mikuljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nije se složio s time da članovi nisu dobro obavljali svoj posao. Na pitanje očekuje li njihove tužbe, Mikuljan je kazao da se donesena odluka može podvrgnuti ispitivanju u sudskom postupku.

"To je pitanje za njih", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S razriješenim članovima Mikuljan nije stigao razgovarati.

"Nisu ništa rekli, jer nisu bili pitani o tome. Svih devet članova Nadzornog odbora donijelo je jednoglasnu odluku", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi članovi neće imati pravo na otpremnine

Iznos otpremnina je, kaže, poslovna tajna.

"Jasno i decidirano moram odgovoriti da je jednoglasnom odlukom Nadzornog odbora uskraćeno pravo na otpremnine", kazao je Mikuljan dodavši da novoimenovani članovi Uprave neće imati pravo na otpremnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o rezultatima interne istrage, Mikuljan je rekao da su ukazali na nedostatnost poslovnih procesa obavljanih u samom sektoru plina te nedovoljne kontrole s L3 i L2 razine.

"Ta konačna kontrola i istraga nije okončana, bit će nastavljena vanjskom revizijom. Sve što je iznijeto danas predano je USKOK-u radi objašnjenja i daljnjih činjenica koje treba utvrđivati. U tijeku je kontrola koja će biti osnažena vanjskom revizijom", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imenovana nova Uprava Ine, na čelu Péter Ratatics

Priopćenjem se oglasila i Ina navodeći da je nadzorni odbor na današnjoj sjednici primio na znanje ostavke MOL-ovih članova Uprave Ine i na prijedlog Vlade Republike Hrvatske opozvao preostale članove Uprave te potom imenovao novu Upravu. Novim predsjednikom Uprave Ine imenovan je Péter Ratatics, a članovima Uprave Berislav Gašo i Krisztián Pulay, na prijedlog MOL-a i s mandatom do 30. lipnja 2023. godine. Tri nova člana Uprave imenovana su na prijedlog Vlade Republike Hrvatske - Miroslav Skalicki, Hrvoje Šimović i Marin Zovko, na najdulje šest mjeseci, do imenovanja članova Uprave putem javnog natječaja.

U priopćenju se podsjeća da je Ratatics već je bio član Uprave Ine od 2011. do 2018. godine te je dobro upoznat s poslovanjem kompanije, a na dužnost dolazi s dužnosti izvršnog potpredsjednika Usluga kupcima MOL Grupe i operativnog direktora MOL-a Mađarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnost i iskustvo novih članova Uprave

''Njegova izuzetna stručnost i iskustvo stečeno u upravljačkim ulogama na navedenim područjima u MOL Grupi donijet će dodatnu vrijednost upravljanju Inom. I Gašo i Pulay također su proveli dugi niz godina u MOL Grupi, obnašajući razne menadžerske funkcije te u Inu donose bogato stručno znanje, kako iz rafinerijskog poslovanja, tako i istraživanja i proizvodnje te korporativnih usluga'', navodi se u priopćenju.

Za Gašu stoji da dolazi s mjesta izvršnog potpredsjednika Istraživanja i proizvodnje te člana Izvršnog odbora MOL Grupe, dok Pulay dolazi s pozicije višeg potpredsjednika MOL Grupe za razvoj rafinerijskog poslovanja. Što se tiče novih ''hrvatskih'' članova Uprave, u priopćenju Ine navodi se da je Skalicki iskusan menadžer i poduzetnik s 35 godina radnog iskustva u raznim tvrtkama iz energetskog sektora. Šimović dolazi s pozicije redovitog profesora na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a uz akademsku karijeru, posjeduje bogato iskustvo u raznim konzultantskim ulogama u području fiskalne održivosti javnog sektora. Zovko, pak, dolazi s mjesta člana Uprave Plinacra, hrvatske kompanije za transport prirodnog plina. Magistrirao je poslovno upravljanje (MBA) na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo