Smijenjen Vanja Sutlić!

8.12.2009.
15:04
VOYO logo

Gotovo pet sati nakon početka sjednice, glavnom ravnatelju Hrvatske radiotelevizije Vanji Sutliću izglasano je nepovjerenje sa devet glasova za i jednim protiv. Istim omjerom glasova smijenjeni su ravnatelj Hrvatskog radija Davor Mezulić i ravnatelj Glazbene proizvodnje HRT-a Josip Guberina. Smijenjen je i ravnatelj Hrvatske televizije Blago Markota sa osam glasova za, jednim protiv i jednim nevažećim. Odluka Vijeća stupa na snagu imenovanjem v.d.-a.

Vijeće, naime, treba izabrati će vršitelje dužnosti četiri ravnatelja, a zatim raspisati natječaj za nasljednike Sutlića, Markote, Mezulića i Guberine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijećnik Siniša Grgić je predložio Josipa Popovca za v.d. ravnatelja HRT-a, na što je reagirao Hašim Bahtijari kazavši da ne želi da se sramote pred javnošću Grgićevim prijedlogom, pošto je Popovčeva kvalifikacija u rangu argumenta da je "pjevao u klapi".

Predstavnik zaposlenika HRT-a u Vijeću Tomislav Meštrić kazao je da ima zadršku prema prijedlogu koji je došao od Grgića, "duboko involviranog u tu priču". Naime, mediji ovih dana pišu kako je glavni producent HTV-a Popovac "Grgićev igrač".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutlić se ne osjeća krivim, ali podnosi ostavku

Kao što se i očekivalo, članovi Ravnateljstva danas su na sjednici Programskog vijeća dali svoje mandate na raspolaganje. Prvi na redu je Sutlić, koji je izjavio kako je od prošle do današnje sjednice dobio obavijest da je ravnatelj HTV-a Blago Markota dao mandat na raspolaganje Programskom vijeću.

"Meni je ovaj dan poseban, kao i oni dani kad sam predstavljao svoj program temeljem kojega ste mi povjerili mandat", kazao je Vanja Sutlić dodajući da je tada upozorio na nadolazeće vrijeme multimedije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako je talac različitih interesa, nerada, a da HRT prolazi kroz tešku krizu.

"Odgovoran sam što najbliže suradnike na HRT-u nisam uspio natjerati da nađemo put iz krize, a ne u krizu", kazao je Sutlić. "Sve što tada nije bilo dovoljno važno, sada je to važnije. Sve je pokrenuto izvan kuće, a to je unutar kuće prihvaćeno." Kazao je i kako nije dobio podršku Vlade i Sabora u pokušajima da otvorimo nove kanale i predbacio članovima Vijeća: "Vas vijećnike je tu izabrala politika a ravnatelj se bira dvotrećinskom većinom baš kako ne bi bio podložan pritiscima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Promijeniti vodstvo ove kuće je najlakši način za one koji bi trebali otići", kazao je Sutlić te nastavio: "Dio mojih suradnika i urednika su se borili, ali ne dovoljno. Međutim, neki su se pokazali nedovoljno pouzdanima. Preuzimam odgovornost i kritike na taj račun", kazao je Sutlić.

Kazao je kako mu je žao ove kuće jer je ne čeka neposredno blistava perspektiva. Svoju ulogu je obavljao časno, predano i po svim pravilima te zaključio: "Bez vaše podrške ja ne mogu obavljati dužnost."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Sutlića svoje su mandate podnijeli i ravnatelj Hrvatskog radija Davor Mezulić te ravnatelj Glazbene proizvodnje HRT-a Josip Guberina. Istaknuli su kako su se u svom poslu vodili europskim standardima i obrazložili kako nisu krivi za ono što im Vijeće "stavlja na teret", ali da neće raditi bez njihove podrške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guberina je napomenuo da je jedini ravnatelj koji je neprekidno biran od 2003. godine naovamo, no zbog atmosfere koja se stvorila na HRT-u osjeća moralnu odgovornost i daje mandat na raspolaganje.

Ostavka ili mandat na raspolaganje

Vijećnik Siniša Grgić je na to kazao kako je o eventualnim ostavkama na dosadašnjim sjednicama Vijeća bilo dosta riječi pa da je daljnja rasprava nepotrebna. To se uklapa u nagađanja o kojima su mediji pisali prošloga tjedna – Ravnateljstvo podnosi ostavku, uz uvjet da ih Vijeće neće "prekomjerno granatirati" pitanjima. Mandate koje su ravnatelji stavili na raspolaganje su zbunili Hašima Bahtijarija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ustvrdim da ste vas četvorica podnijeli zahtjev za razrješenje na vlastiti zahtjev? Što ste vi podnijeli ostavke?", kazao je Bahtijari. Nevenka Šintić iz pravne službe pojasnila je da to "nije klasični vlastiti zahtjev, nego jedan moralni čin".

Bahtijari je kazao kako ne prihvaća tezu da su svi jednako krivi. "Ima krivaca koji će ostati netaknuti", kazao je te zaključio: "Izuzetno nam je bitno boriti se da umjesto ove loše ekipe ne dođe još gora. Zato predlažem da postupak postavljanja v.d.-a ravnatelja bude maksimalno transparentan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, izjavio je kako je Sutlićevo stavljanje mandata na raspolaganje dobar potez. "U HND-u smo imali stav da treba otići, i to što nudi mandat je bolje nego da ga se smjenjuje. Podržavamo odlazak ravnatelja u ovoj situaciji koja je stvorena, kad je program, pogotovo informativni, doživio pad gledanosti, a na HRT-u vlada organizacijski i financijski kaos", kaže Duka. "Treba napomenuti da su razrješenja tek početak ako se ide na ozdravljenje HRT-a, to je prvi korak da se nešto učini", dodao je predsjednik HND-a. "Kuća nije dobro vođena, o tome svjedoči nezadovoljstvo djelatnika a i nezadovoljstvo javnosti programom. Ostavka je logična, i ako je Programsko vijeće prihvati bit će to dobar potez", rekao je Nenad Stazić, predsjednik saborskog Odbora za za informiranje.

Prethodni članci:

arti-200911300204006 arti-200912080183006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo