Mario Gazić iz HKMS-a /

Smijenili ga, on navodi razloge: 'Volontirao sam u covid bolnici, da bi me optužili da sam primao naknadu, a nisam'

Image
Foto: RTL.hr

Bivši predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara više puta je u pandemiji upozoravao da je medicinskih sestara premalo

17.6.2021.
21:10
RTL.hr
VOYO logo

Upravno vijeće Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS) smijenilo je predsjednika Komore Marija Gazića, a kao jedan od razloga smjene navodi se to što je Gazić u vrijeme vrhunca epidemijskog vala Covida-19 nekoliko tjedana volontirao u KB Dubrava, navodno primivši za to nekakvu naknadu.

Ona naknadu negira i kaže da je doista volontirao, da se odazvao apelu na akciju u pandemiji iz Ministarstva zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva sve je zdravstvene radnike pozvao da se stave na raspolaganje u borbi protiv Covida-19, na što se Gazić, kao i mnogi drugi, odazvao. Međutim, dio komorskog Vijeća to mu je stavilo na teret, ispričao je Gazić za Večernji list:

"Prvo su me optužili da sam za to uzimao neku naknadu, a nisam. To nije bilo službeno volontiranje, nego sam u KB Dubrava boravio i pomagao kao koordinator Ministarstva zdravstva za medicinske sestre u pandemiji. Bio sam tamo od sedam do deset sati, nakon toga odlazio u Komoru gdje bih ostajao dulje da nadoknadim sate u Dubravi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi i druge optužbe

Drugi argument za smjenu je, kaže, optužba da je potpisao isplatu otpremnine bivšoj predsjednici Komore Slavi Šepec, premda je ta odluka potpisana i otpremnina isplaćena prije nego što je on stupio na dužnost, objasnio je i daj dio, odnosno u kolovozu 2019. i premda su takve ugovore imale i njezine prethodnice.

Gazić je na dužnost stupio 1. rujna 2019. Treći je razlog to što je Komora prije dvije godine zamijenila stari Peugeot koji je imao više od 400.000 prijeđenih kilometara, te nabavila drugo polovno vozilo, Opel Insigniju, tada staru četiri godine i s prijeđenih 90.000 kilometara.

Za smjenu predsjednika Komore na polovini njegova mandata glasalo je 11 od 21 članova.

Image
marginiralizira ih se /

Reakcija Komore: 'Beroš ne govori istinu. U ustanovama socijalne skrbi radi 1800 sestara i tehničara'

Image
marginiralizira ih se /

Reakcija Komore: 'Beroš ne govori istinu. U ustanovama socijalne skrbi radi 1800 sestara i tehničara'

"Ove neistinite optužbe zakonski ni statutarno ne mogu biti razlog smjene legalno izabranog predsjednika Komore i zato ću zaštitu tražiti pravnim putem", kazao je Gazić za Večernji list i to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O čemu se točno radi novinarka Večernjeg lista pokušala je doznati od nekoga iz Vijeća Komore.

Članica Vijeća Komore za Grad Zagreb Cecilija Rotim, inače pomoćnica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, prenosi Večernji list, rekla je da ne može o tome govoriti i uputila novinarku na predsjednicu Vijeća, Marinu Friščić, glavnu sestru hitnog prijama u koprivničkoj Općoj bolnici Tomislav Bardek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službene obavijesti do kraja dana još nema

Ona se nije javljala na mobitel, ali je u SMS-poruci kazala da će tijekom dana na službenoj stranici HKMS biti objavljena službena obavijest. Večernjak navodi da do zaključenja izdanja na stranici nije bilo službene obavijesti.

Do zaključenja ovog članka službenu obavijest nije zabilježio niti RTL.hr. U kategoriji "najnovije objave" na stranici HKMS-a najnovija objava bila je ona od 10. lipnja ove godine o skupštinama triju županijskih podružnica komore.

Kada smo zvali kontakt telefon, javila nam se telefonska sekretarica, s koje nam je glas uljudno objasnio:

"Dobili ste HKMS. Naše radno vrijeme je od ponedjeljka do petka od osam do 16 sati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernji list navodi da je u prosincu razgovarao s Gazićem kad je odlazio u KB Dubrava:

"Svakim je danom situacija sve teža. Svi su iscrpljeni i gledaju kada će brojke početi padati i sustav prodisati od tog silnog pritiska rada s teškim bolesnicima. U bolničkom sustavu i inače fali 4500 sestara da bi funkcionirao u minimalnim uvjetima. Sada su desetkovani i ne-Covid odjeli jer je dio osoblja otišao u Covid odjele."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL.hr je, pak, sa svoje strane doznao da je Gazić smijenjen tajnim glasanjem većine članova Vijeća HKMS-a nakon što mu je mandat trajao točno dvije godine, te da se najkasnije za 120 dana bira novi predsjednik.

Gazić je, inače, tijekom pandemije više puta gostovao u programu RTL-a u svojstvu predsjednika HKMS-a. U svibnju je upozoravao da su medicinske sestre i tehničari i inače deficitarni, da ih je u sustavu i prije pandemije nedostajalo 4000 i da treba mijenjati upisne kvote.

"Mi smo tražili da se upisne kvote povećaju za 50 posto. Nažalost u javnu raspravu su izišle upisne kvote koje su čak smanjenje za 16 mjesta u Republici Hrvatskoj, znači suprotno od onoga što smo očekivali kao profesija", kazao je tadašnji predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Gazić.

"Medicinske sestre su četiri sata unutra, četiri sata se odmaraju vani, tako da kadrovi su potrebni u duplo većem broju, a sam KB Dubrava i rad u KB Dubrava je izuzetno zahtjevan i izuzetno troši više medicinskog kadra", upozoravao je u studenom, na početku najgoreg razdoblja Covida u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, krajem siječnja ove godine, kad je izašla snimka proslave manje skupine medicinskog osoblja u KB Dubrava, Gazić je taj njihov postupak osudio:

"Svi smo na neki način neugodno iznenađeni ovim događajem i snimkom iz KB Dubrave gdje se vidjelo jedno neprofesionalno ponašanje medicinskih sestara i djelatnika u najvećoj Covid bolnici. Pozivam medije i svu javnost da jedan izolirani događaj nije slika hrvatskog sestrinstva jer i u ovom trenutku tisuće medicinskih sestara požrtvovno, savjesno radi svoj posao u svim hrvatskim bolnicama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je jedan događaj koji će baciti ružno svjetlo na medicinske sestre koje su se u jednom trenutku ponašale neprimjereno i mi ćemo isto kao Hrvatska komora medicinskih sestara u ponedjeljak tražiti očitovanje od KB Dubrava u vezi tog događaja i nakon toga podnijeti određene postupke prema našim pravilima", kazao je tada.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo