JEDAN OD MILIJUN / Slovenski stručnjaci otkrili kakav tumor najvjerojatnije ima beba Mirele Čavajde, i kolike su joj šanse za preživljavanje

Image

Slovenski su stručnjaci na temelju snimke magnetskom rezonancom u četvrtak u svojem nalazu zaključili da se najvjerojatnije radi o teratomu, rijetkom raku mozga koji se pojavljuje u jednom slučaju na milijun trudnoća

6.5.2022.
17:53
VOYO logo

Ne jenjava teška drama trudnice Mirele Čavajde, čija beba ima teški tumor te minimalno izgleda za život, a hrvatske bolnice ne žele napraviti prekid trudnoće. Index je danas objavio nalaze slovenskih liječnika iz Kliničkog centra Ljubljana, koji vjeruju da se radi o tumoru teratomu, koji je najčešći oblik tumora mozga kod fetusa i šanse za preživljavanje su kod njega vrlo niske.

Slovenski su stručnjaci na temelju snimke magnetskom rezonancom u četvrtak u svojem nalazu zaključili da se najvjerojatnije radi o teratomu, rijetkom raku mozga koji se pojavljuje u jednom slučaju na milijun trudnoća. Prema opisu slovenskih stručnjaka, na snimci se jasno vide brojne lezije i ciste koje pritišću mozak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OGLASILI SE IZ BOLNICE /

Iz KB-a Sveti Duh kažu da Mirela Čavajda treba prekinuti trudnoću, ali ne kod njih: 'Nemamo uvjete, ni educirano osoblje'

Image
OGLASILI SE IZ BOLNICE /

Iz KB-a Sveti Duh kažu da Mirela Čavajda treba prekinuti trudnoću, ali ne kod njih: 'Nemamo uvjete, ni educirano osoblje'

Šanse su manje od 10 posto

Teratom je najučestaliji oblik raka mozga kod fetusa, a njegovi ishodi su loši. Prema američkoj instituciji NCBI, vjerojatnost preživljavanja fetusa s takvom dijagnozom je manja od 10%, a vjerojatnost lošeg ishoda i komplikacija velika, čak i za majke kojima.

Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš u petak je iznio mišljenje stručnog povjerenstva KBC-a Zagreb u kojem se navodi da je u slučaju Mirele Čavajde moguće neurokirurško liječenje djeteta ako porođaj prođe dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stručni je stav da bi trebalo pokušati liječiti dijete. Naravno da nitko ne garantira uspjeh liječenja", rekao je Beroš.

Čavajdina odvjetnica rekla je kako je ključni problem što se odjednom spominje prijevremeni porođaj, iako njena branjenica zakonski ima pravo na prekid trudnoće. "U zakonu piše da je prekid trudnoće dopušten ako se može očekivati da će dijete imati teške fizičke ili duševne mane. Dakle, uopće se ne radi o mogućnosti preživljavanja, nego o tome ima li teške tjelesne ili duševne mane", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačnu odluku donijet će drugostupanjska komisija koja je formirana na Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo