oglasio se i agrokor / Sberbank počeo plijeniti Mercatorove dionice

Image
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Ruska banka Sberbank počela je plijeniti 18,53 posto dionica Mercatora koji su trenutačno u vlasništvu Agrokorove nizozemske tvrtke Agrokor B.V. objavili su slovenski mediji koji se pozivaju na agenciju Bloomberg.

20.6.2017.
8:52
Ivo Čagalj/PIXSELL
VOYO logo

Sberbank koji je jedan od većih kreditora posrnulog koncerna Agrokora, prema navodima slovenskog poslovnog lista, zaplijenjeni udio u slovenskom trgovačkom lancu namjerava zadržati do kraja lipnja, a onda ga prodati kako bi djelomično nadoknadio potencijalne gubitke koje će imati na kreditima koje je odobrio Agrokoru.

Kao jamstvo za ranije kredite, navode slovenski mediji, Agrokor je Sberbanku dao zalog na dionice u Mercatoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema mišljenju ruske banke odredbe hrvatskog lex Agrokora, koji je donesen kako bi se Agrokor zaštitio od daljnjeg fiinancijskog posrtanja, koje brane zapljenu založene  imovine koncerna odnose se samo na tvrtke koje su u izravnom vlasništvu koncerna i tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj, dok Agrokor B.V. ima sjedište u Nizozemskoj. Stoga Sberbank smatra da se specijalni zakon donesen u hrvatskom Saboru u travnju ove godine na tu kompaniju ne može odnositi, pišu slovenski mediji.

Na ovu je informaciju reagirao i Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Agrokor d.d. je vlasnik 69,57% Mercatora i ovo vlasništvo Agrokora d.d. nije založeno niti je na bilo koji način dovedeno u pitanje. Sva vlasnička prava u Mercatoru Agrokor d.d. ostvaruje na temelju ovog većinskog vlasničkog udjela.  

Manjinski udio od 18,53% Mercatora koji je u vlasništvu Agrokor Investments B.V. nije vlasništvo Agrokora d.d., jer je ova kompanija sa sjedištem u Nizozemskoj u direktnom, 100-postotnom vlasništvu Ivice Todorića. Prema informacijama kojima raspolaže izvanredna uprava Agrokora d.d., Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 milijuna eura od Sberbanke u veljači ove godine založio dionice Mercatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja. Tim temeljem Sberbanka ima direktan zahtjev prema toj imovini i može pokrenuti postupak ovrhe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Agrokor d.d. nije vlasnik Agrokor Investments B.V., na ovu se kompaniju ne odnosi Zakon o postupku izvanredne uprave. Izvanredna uprava Agrokora ima ingerencije samo nad vlasništvom Agrokora d.d., a navedeni manjinski udio u Mercatoru kao što smo pojasnili to nije. Međutim, bilo kakvo raspolaganje tim manjinskim udjelom nema utjecaj na budućnost Mercatora kao niti na proces restrukturiranja Agrokora d.d."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo