Potpisani sporazumi / Slavonski Brod uskoro bi trebao dobiti čist zrak, predsjednica posebnu zahvalu uputila - Putinu

Za plinofikaciju rafinerije napokon više nema zapreka, a na tome je predsjednica zahvalila predstavnicima Republike Srpske te Vladimiru Putinu

25.5.2019.
19:05
VOYO logo

Nakon gotovo tri godine pregovora napokon su potpisani sporazumi kojima će se krenuti u plinofikaciju rafinerije u Bosanskom Brodu, a prirodni plin koji će zamijeniti opasni mazut kao gorivo rafinerije trebao bi značiti i čist zrak u Slavonskom Brodu.

Potpisivanju ugovora nazočila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica ističe da su u tome sudjelovali državni vrhovi triju zemalja.

"O ovom sam pitanju više puta razgovarala s državnicima Ruske Federacije, ali isto tako i unutar Hrvatske sa svima koji su zainteresirani, kao i u Republici Srpskoj. Danas zahvaljujem posebno predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu koji je prepoznao vrijednost ovoga projekta", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Brođani i dalje nisu posve uvjereni.

"Treba vjerovati u svaku inicijativu. Ali sumnjičav sam da će se to skoro riješiti", smatra Zdravko iz Slavonskog Broda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa više optimistična nije ni njegova sugrađanka Vesna: "Situacija u društvu je danas takva da ne možete baš biti 100 posto uvjereni u sve što netko kaže i obeća".

U projekt gradnje plinovoda tvrtka Crodux uložit će 24 milijuna kuna, a nakon 10 godina plinovod prelazi u ruke ruskoga vlasnika rafinerije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predviđeno je negdje u ovo vrijeme nagodinu puštanje plinovoda u rad", rekao je direktor Crodux energetike Branko Radošević.

A upravo će Crodux Rusima prodavati plin. No to je ujedno i razlog dugog čekanja jer Rusima je Croduxova cijena bila previsoka pa su morali u dodatne pregovore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivistima koji su se najviše borili za čist zrak plinofikacija je dobra vijest. No, govore, rafinerija treba i modernizaciju. Usto, podsjećaju da je nedavno i eksplodirala.. 

"Dakle ona je tempirana bomba. To je prava istina o kojoj se šuti. Ona je izuzetno stara. Na njoj je potreban veliki remont. Sada govore da rafinerija ne radi, međutim mi pratimo mjerenja", upozorava aktivistica i gradska vijećnica Slavonskog Broda Slavica Lemaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A mjerenja pokazuju da je i dalje povišena koncentracija sumporovodika u zraku pa borba aktivista traje i dalje. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo