u slavoniji ne slave / Slavonci u minusu: rekordna žetva, pšenice nikad više, a nikad manje potrebna!

Rekordna žetva i to kvalitetne pšenice. no u Slavoniji ne slave. Hrvatske potrebe pale su za četvrtinu. Razlozi: uvoz brašna i kruha, ali i iseljavanja stanovništa. Niti od prodaje na svjetskom tržištu - neće se obogatiti jer dobit će manje od kune za kilogram.

26.6.2016.
19:13
VOYO logo

Klas je dozrio. Rekordna žetva Ivici Marodiju, rataru iz Kamenca kuca na vrata, a on je zabrinut. 

"Ako cijena bude ispod kune, to je za nas katastrofa. Ionako je za nas to sve pitanje dokad ćemo opstati, mi koji smo malo manji i oni veći", kazao je Ivica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godina je za pšenicu idealna. S hrvatskih 150 tisuća zasijanih hektara ubrat će se prinos od 750 tisuća tona te krušarice. 

Proizvodnja je godinama ista, a potrebe se smanjuju – što zbog uvoza brašna i pekarskih proizvoda, ali i smanjenja broja stanovnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatske su se potrebe s dosad uvriježenih 550.000 smanjile na oko 400.000 tona pšenice, za oko 20 do 25 posto. Mi bilježimo povećan uvoz od 13 posto, a dodatno je smanjenje i smanjen broj stanovništva za kekavih dva do tri posto", izjavila je predsjednica Žitozajednice Nada Barišić.

Unatoč tome, Hrvatska nema problema s izvozom viškova. U prosjeku između 200 i 400 tisuća tona odlazi u Italiju, Bosnu i Hercegovinu te Mađarsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi idalje zagovaramo jednu strategiju da Hrvatska treba proizvoditi preko milijun tona. Da treba imati između 180 i 200 tisuća hektara pod pšenicom", kazao je Ernest Nad, Hrvatska gospodarska komora.

Veće količine, ali ne i manju cijenu – potpisali bi odmah poljoprivrednici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi opstali, pojedini su se ratari preorijentirali na durum pšenicu koja se koristi u proizvodnji tjestenine. Na tržištu postiže dvostruko, čak i trostruko veću cijenu od obične pšenice.

Zoltan Pinkert, ratar iz Suze, lani je napravio eksperiment s durumom. Imao je izvrstan urod i siguran otkup. Za deset će dana u žetvu na čak sto hektara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve preko pet tona izvanredno. Mi smo prošle godine imali šest tona i tako da je to čak vrhunski proizvod bio. Kvalitetom smo bili samo bod manje od ekstra kvalitete. Tako da smo jako dobro prošli prošle godine s durum pšenicom", kazao je Zoltan.

Dobri vremenski uvjeti dat će kvalitetu koju neće pratiti cijena. Zato će Gospodarska komora predložiti da država i lokalne zajednice financiraju čuvanje u silosima do jeseni, kad bi burze mogle biti povoljnije za ratarski džep.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo