OGLASILA SE I MINISTRICA / Slavonac opisao užas na koji ga je prislila država: 'Sam sam morao ubijati svinje, dali su mi pištolj. Nitko nije došao'

Image
Foto: Ivica Galovic/Pixsell

Ministrica tvrdi kako su ovlašteni veterinari pod velikim opterećenjem, te kako je 'ljudima teško prihvatiti neke stvari'

17.9.2023.
18:11
Ivica Galovic/Pixsell
VOYO logo

 "Ja sam sam ušao, dali su mi pištolj, pobio sam svoje svinje. Nitko nije došao, ni Civilna zaštita, nitko. Pomogao mi je jedan momak, a svinje su imale 300-400 kilograma." opisuje za RTL  Duško Pavlik iz Andrijaševaca kako je izgledala eutanazija svinja, prenosi Danas.hr.

Njegovo svjedočanstvo samo je posljednje u nizu brojnih koji govore oi jezivim uvjetima ubijanja svinja, koje uza sve ostalo, ne djeluju  sanitarno ispravnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strvine satima ležale uz ceste, nema dezinfekcije...

Ljudi su ogorčeni jer su mrtve životinje satima ležale na cesti. Upozoravaju da nije izvršena dezinfekcija te kažu da su neki svinje morali ubijati sami.

Predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore traži ostavku ministrice poljoprivrede Marije Vučković jer, kaže, nije učinila ništa da spriječi zarazu i sačuva svinjogojstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica kaže da je teško naći veterinare

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković reagirala je na objavljene prizore eutanaziranih svinja u Andrijaševcima poručivši da se na pojavu virusa afričke svinjske kuge u otvorenom uzgoju mora reagirati eutanazijom svih svinja ali i da će Vlada nadoknaditi štete i pomoći u oporavku novog uzgoja.

Ministrica Vučković kaže da je teško pronaći veterinara koji misli da, kad se pojavi virus afričke svinjske kuge, može ostati zdravo bilo koje gospodarstvo u otvorenom uzgoju ili koje ne poštuje svi biosigurnosne mjere u cijelom selu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjesna sam da je 'ljudima teško prihvatiti neke činjenice'

U svojoj objavi u nedjelju na Facebooku kaže da je Hrvatska posljednjih godina uložila ogromne ljudske i financijske napore u edukacije o biosigurnosti i veterinarske preglede, ali i da je svjesna da je ljudima naviknutima na desetljećima održavan način uzgoja „teško prihvatiti neke činjenice“.

Image
'MINISTRICA PROTIV POLJOPRIVREDE' /

Mrtve svinje satima ležale uz cestu, još se vide tragovi krvi: 'Mislio sam da će ih uspavati, a ubili su ih pištoljem!'

Image
'MINISTRICA PROTIV POLJOPRIVREDE' /

Mrtve svinje satima ležale uz cestu, još se vide tragovi krvi: 'Mislio sam da će ih uspavati, a ubili su ih pištoljem!'

No, za razliku od njih, neki političari koji ih uvjeravaju da im ubijaju zdrave svinje bez razloga, da postoji cjepivo, ali im ga ne daju, da se želi uništiti Slavonija i slično, su upitne profesionalne i ljudske odgovornosti, ističe ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova je Vlada iz dva europska poljoprivredna fonda i državnog proračuna u nekoliko godina uložila preko 600 milijuna eura u poljoprivredu i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije, a rezultat da je u Vukovarsko-srijemskoj županiji najveći prosječan broj hektara po poljoprivredniku i dvostruko veći broj poljoprivrednika s fakultetom u odnosu na 2016. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč depopulacijskim trendovima, u tom kraju nismo izgubili ni metar obrađivanih hektara i uz znatno poboljšanje starosne i obrazovne strukture, održali smo i broj gospodarstava, kaže.

Dodaje da je u kratkom vremenu stvoren sustav s izuzećima za ograničenu preradu u zoni ograničenja i uz preventivne mjere premještanje životinja. Također, omogućeno je popisivanja i kategorizacije na teret države, desetak veterinarskih timova iz cijele zemlje pomažu svojim kolegama iz Vukovarsko-srijemske županije i ogroman broj veterinarskih inspektora tri mjeseca se ne odvaja od tog posla. Sustav treba u cijelosti koristiti i odmah, a ne pokušavati odgoditi neminovno, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo