NA KAZALIŠNIM DASKAMA / Slavni Monty Phyton uskoro i u Hrvatskoj!

Image

Slavni mjuzikl nastao po još slavnijem filmu "Monty Python i Sveti Gral" (1975.) nadahnut je srednjovjekovnim kronikama o kralju Arturu, u koje je Idle upleo sve čega se mogao dosjetiti.

23.9.2013.
19:59
VOYO logo

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija za novu sezonu priprema glazbenu komediju "Spamalot Montyja Pythona" po libretu i stihovima slavnoga 'montypythonovca' Erica Idlea, a ravnatelj Komedije Niko Pavlović ističe kako je riječ o najvećem projektu u povijesti toga kazališta.

Slavni mjuzikl nastao po još slavnijem filmu "Monty Python i Sveti Gral" (1975.) nadahnut je srednjovjekovnim kronikama o kralju Arturu, u koje je Idle upleo sve čega se mogao dosjetiti. Iz te mješavine mitoloških, legendarnih i povijesnih motiva nastao je nevjerojatno smiješan i apsurdan libreto koji u najboljoj maniri Montyja Pythona pretvara glupost u umjetnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je nešto najkrupnije što smo dosad radili, izuzetno zahtjevan komad koji je bio godinama svjetski hit diljem svijeta", kazao je Pavlović u razgovoru za Hinu. Licencu nije lako dobiti, a da bi se uopće dobilo notne materijale i prava, samo u pripremu potrebno je uložiti 200 tisuća kuna prije nego što "zabijete prvu lopatu", istaknuo je.

Mjuzikl je praizveden na Broadwayu 2005., iste godine nagrađen je nagradom Tony za mjuzikl godine, a 2006. je osvojio Grammyja za najbolju glazbu (potpisuje ju John Du Prez). Kazalište Komedija ispunilo je stroge produkcijske uvjete, koji srećom ne uključuju i scenografiju (produkcija u originalu košta 20 milijuna dolara), pa će tako i hrvatska publika priliku za uživanje u montypythonovskom humoru dobiti već 22. studenoga, za kada je zakazana premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idleovu priču o potrazi za Svetim Gralom na pozornicu Komedije postavit će Igor Mešin, dirigent je Dinko Appelt, glavnu ulogu Gospe od Jezera igrat će Renata Sabljak, dok će se u muškim glavnim ulogama pojaviti velik dio komedijina glazbeno-dramskog ansambla: Igor Mešin i Damir Lončar u alternaciji, te Ronald Žlabur, Vid Balog, Đani Stipaničev, Saša Buneta, Dražen Bratulić, Ervin Baučić i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo