AUTOR BIOGRAFIJE 'TITO' / Slavko Goldstein: 'Izmišljanje komunizma je vraćanje povijesnog kotača daleko unatrag'

Upravo u ovo vrijeme dok Hrvatska kao da ponovo preispituje i svoje antifašističko i svoje fašističko nasljeđe izašla je velika biografija jedne od najkontroverznijih ličnosti hrvatske povijesti - Josipa Broza Tita

22.6.2015.
22:30
VOYO logo

Kao i uvijek Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj je osebujno obilježen. Od obljetnice osnivanja prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica, do komemoracije partizanskim žrtvama kod jame Jazovka. Istodobno,jedni su  devastirali antifašističke spomenike, a drugi su uklanjali tragove fašističkih obilježja.

Upravo u ovo vrijeme dok Hrvatska kao da ponovo preispituje i svoje antifašističko i svoje fašističko nasljeđe izašla je velika biografija jedne od najkontroverznijih ličnosti hrvatske povijesti i vođe antifašističkog pokreta u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji,  biografija "Tito".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni prva ni posljednja na tu temu, ali kritike kažu da ova po prvi puta objektivno sagledava i pozitivne i negativne aspekte povijene uloge Josipa Broza Tita.   

Autori su joj povjesničar Ivo Goldstein i njegov otac publicist, novinar, političar SlavkoGoldstein, koji je gostovao u RTL-u Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga se bavi poviješću, ali u zadnje vrijeme i politika se sve više bavi poviješću? Koliko je to dobro za povijest, a koliko loše za politiku? 

"Za politiku je dobro jer na tome ubire poene. Za povijest nije dobro. Iako povijest se bavi politikom, a politika se ne bi trebala baviti poviješću".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S jedne strane na desnici se sve više govori o opasnosti od komunizma, a na terenu je sve više kukastih križeva?

"To je umjesna opaska. Mogu reći da su protivnici antifašizma puno glasniji. Komunizma nema. Izmišljanje komunizma je vraćanje povijesnog kotača daleko unatrag. Kritika komunizma je obavljena, ali iz toga danas praviti političku aktualnost je neumjesno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan kukasti križ na Poljudu je digao na noge cijelu Hrvatsku, a na stotine ispisanih ustaških grafita gotovo da se nitko i ne obazire - je li u pitanje kolektivno političko licemjerje ili kolektivna neobrazovanost po kojoj je slovo "U" manje strašno od svastike?

"Slovo 'U' je zakoniti brat kukastog križa. Pojava kukastog križa je, barem kod nas, vrlo osamljena pojava i mala posljedica toga što ste spomenuli što je dovelo do toga. Meni se čini da društvo ne reagira na pravi način na nagrđivanje naših fasada", rekao je Goldstein.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo