Dolina Neretve / Slatka mandarina u još jednoj gorkoj sezoni: 'Propalo ili ostalo neobrano 10 tisuća tona'

Otkup je gotov, a mnoga stabla još su puna ploda

1.12.2018.
17:50
VOYO logo

Dolina Neretve imala je plodnu sezonu pa je dala više od 50 tisuća tona mandarina. No umjesto slavlja druge brige. Uzgajivači su jedva pokrili trošak proizvodnje, a velik dio uroda završit će u smeću.

"40 tisuća mandarina je stavljeno na tržište, dok procjenjujemo da je nekakvih 10 tisuća tona ostalo neobrano ili propalo", kazao je agronom Željko Bjeliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkupna cijena od samog početka bila je preniska. Sretni su uzgajivači koji su ostali na pozitivnoj nuli. Mnoge će ispod nje pritegnuti neobrana stabla.

"Ovu robu, mi moramo obrat. Mi moramo za to potrošit. Ne samo to, to se ne može ni bacit. Mi u jednom momentu moramo kupit i vreće i to deponirat u vrećama", požalio se Neven Mataga, dopredsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni direktna prodaja organizirana po hrvatskim gradovima nije pomogla da tisuće tona mandarina ne završe u smeću. Tržište ne prihvaća ni premale ni prekrupne plodove.

"Plodovi su puni, ona je puna soka i šteta je i od boga grjehota da se ovo mora bacat, a mi ovo bacamo", rekao je Mataga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

U svojim malim pogonima proizvodnjom soka od mandarine bavi se tek nekolicina neretvanskih obitelji koje ih plasiraju bez pola muke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa sokove od mandarine prodamo sve, najviše to radimo od proizvodnih viškova, što je dobro jer nema nikakvu cijenu, ni dobra mandarina nema nikakvu cijenu a to je žalosno", kazao je Ivan Jelčić iz OPG-a "Jelčić".

Sav višak, umjesto u smeću mogao bi završiti u soku, marmeladi, eteričnom ulju. U Metkoviću je trebao biti pokrenut veliki prerađivački centar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije mjesec dana je investitor rekao da on radi svojih poslovnih odluka u koje ne možemo ulaziti odustaje i izlazi iz ovog projekta", rekao je zamjenik gradonačelnika Metkovića, Robert Doko.

Šteta, kažu proizvođači, što država sama ne investira u ovakav projekt, jer očito misle da smo bogata zemlja,  kada eto hrane imamo za bacanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo