'Naučio sam - ako se želiš dopasti svima, zamjerit ćeš se svima!'

Premijer Milanović očitovao se o pobuni sindikata zbog rezova na plaćama u javnim i državnim službama te zahtjevima sindikalaca da oni budu još dublji.

21.2.2013.
9:34
VOYO logo

Na samom početku sjednice Vlade Zoran Milanović očitovao se o smanjenju bruto plaća većini zaposlenika u javnom i državnom sektoru za 3 posto.

"Nismo očekivali aplauz", kazao je. Mjera je izazvala potpuno suprotstavljene reakcije sindikata i poslodavaca, nastavio je, koje su legitimne, ali motivirane njihovim interesima. Javna potrošnja već je predugo prevelika, poručio je, i mora ju se rezati, a "činjenica je da je ova Vlada smanjila deficit i javnu potrošnju" dok njihovi prethodnicu "nisu ništa radili".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako si ovdje nešto zamjeram, zamjeram si to što to nismo napravili u prvih mjesec dana. Ali to nije bilo iz taktičkih već supstancijalnih razloga", kazao je premijer. Kazao je i kako će se mijenjati Zakon o radu, "ali ne idemo na destrukciju socijalnog tkiva", budući da "imamo standarde i kulturu društva".

"Razina prava se neće spustiti na razinu neke afričke države, to sigurno neće", ustvrdio je Milanović. Za kraj je zaključio da Vlada je politika često metoda pokušaja i pogrešaka, ali bitno je da nije hazard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se želiš dopasti svima, zamjerit ćeš se svima i to je nešto što sam naučio prije ulaska u politiku", zaključio je Milanović.

Potraživanja radnika

Mirando Mrsić, ministar rada, predstavio je izmjene Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, kojima se preciziraju pojedini pojmovi i on se usklađuje sa Stečajnim zakonom, Zakonom o minimalnoj plaći te Zakonom o doprinosima. Izjednačava se i položaj domaćih i stranih poslodavaca te se definira razdoblje u kojemu se radniku treba isplatiti zaostale plaće i naknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Regulira se mogućnost gubitka prava, prijenos prava i situacije kada dolazi do brisanja stečajnog dužnika.

Đavolji odvjetnik i glupi građani

Zoran Milanović pitao je ministra pravosuđa Orsata Miljenića što ima novoga po pitanju objave imovinskih kartica sudaca, budući da je čitao intervjue pojedinih sudaca koji su kazali kako "hrvatski građani nisu dovoljno zreli za imovinske kartice sudaca, što valjda znači da su glupi!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema ništa!", odgovorio je Miljenić. Milanović je sugerirao da bi kartice trebale biti na internetu.

"Ispričavam se ne performansu vražjeg odvjetnika", kazao je Milanović, ustvrdivši da za tu temu postoji javni interes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaće direktora Među 20 točaka dnevnog reda je i ona o produljenju Odluke o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava. Odluka da direktori javnih poduzeća imaju fiksni dio plaće plus varijabilni bonus važila je do kraja prošle godine.

Premijer je kazao kako očekuje da nadzorni odbori budu strogi pri ocjenjivanju rada predsjednika i članova uprave javnih poduzeća te da vode računa o tržišnoj poziciji tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem vrlo stroge kriterije. U ovoj gospodarskoj situaciji je pitanje tko je zaslužio bonus", kazao je Milanović.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo