policija patrolira / Slaba utjeha roditeljima: Škola u Vukomercu dobila kamere, no time se ne rješava srž problema

Roditelji i dalje većinu djece prate na nastavu

24.9.2018.
20:15
VOYO logo

"Ovo su izdvojeni slučajevi i na temelju njih ne treba  stigmatizirati Rome!", zajednička je poruka stanovnika Vukomerca, gradonačelnika Zagreba i romskih zajednica.

Iako je sada sve mirno na školu su postavljene kamere, policija je i dalje danonoćno u Vukomercu, a stanovnici ne odustaju od zahtjeva da se riješi srž problema. Kažu, ne smetaju im Romi, već pojedinci koji rade probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je vjerojatno najsigurnija škola u državi. Na đake pazi 21 kamera izvan škole i unutar nje te bolja rasvjeta. No roditeljima slaba utjeha jer misle da kamere ne čuvaju ljudske živote. Većinu djece i dalje prate na nastavu, nema više druženja ispred škole, učenici moraju odmah ući.

Image

Na OŠ Vukomerec postavljene su kamere zbog sigurnosti djece

Image

Na OŠ Vukomerec postavljene su kamere zbog sigurnosti djece

"Najsigurniji kvart jer možete slobodno stavit 500 eura na pod, ostavit nakon sat vremena se vratit i vjerujte da će vas čekat novci. To je najsigurnije, ali zašto. Zaslužujući policiji", rekao je Mario Lovrić, predstavnik roditelja Vukomerca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kada policija jednoga dana ode, ostaju im stari problemi. Iako Zahirovića trenutačno nema, otputovali su u Split, stanovnici i dalje inzistiraju da se akteri pucnjave odsele. Za gradonačelnika to nije opcija.

"Molim? Ja vam kažem da od mene nije nitko ništa tražio, a sad vi diplite svoje", izjavio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnike Vukomerca uznemirila je i pucnjava koja se dogodila u petak, no smeta ih i ponovno stavljanje počinitelja u kontekst romske nacionalnosti.

"Kriminal ili klan je bilo koje vrste, vjere, nacionalnosti, boje kože apsolutno nema veze. Mi smo odrasli s romskom manjinom, s bilo kim, nemojte generalizirat", poručio je Mario Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne osjećaju se svi Romi kritično, ne osjećaju se svi Romi grada Zagreba, Hrvatske, kako hoćete. Ja sam pripadnik romske nacionalne manjine, ne osjećam se ugroženim ni malo", kaže Naser Dumnica Nasko.

O pucnjavama prvi put progovara i njihov zastupnik u Saboru. Žali jer su akteri u obje situacije bili Romi, ali i ljuti se jer se na njih NE gleda kao na pojedince.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su određene predrasude, stereotipi i tako dalje, ali to nije od danas i sutra, to je unatrag 40, 50 i 70 godina. Za razliku od svih ostalih nacionalnih manjina, uvijek se na neki način generalizira za sve što se događa da su u biti Romi", rekao je Veljko Kajtazi nezavisni saborski zastupnik romske manjine.

Bio je i na sastanku s načelnikom policije na kojemu su se trebali i pomiriti Osmanovići i Zahirovići, no oni se nisu pojavili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo