SKUPLJANJE DONACIJA: / Liberland odsad ima monetu i nacionalno pivo, računa na poreze i velike investicije

Image
Foto: AFP, FRANCOIS GUILLOT

Češki političar Vit Jedlička još je uvijek u svojoj fiktivnoj državici Liberland.

30.3.2016.
15:14
AFP, FRANCOIS GUILLOT
VOYO logo

Najavio je nova ulaganja ove godine koja bi trebala doseći 1,5 milijuna dolara, javlja Glas Slavonije. Njegova država od sedam četvornih kilometara s desne dunavske obale, u blizini Batine, uvodi monetu naziva merit; 1 merit = 1 američki dolar, prvo nacionalno pivo Liberal i prvo poduzeće upisano u "državni" registar. Planira i prodavati parcele.

Češka Mlada fronta Dnes piše da je Jedlička od donacija do sada inkasirao stotinjak tisuća američkih dolara. Kompanija Liberland Settlement Corporation, registrirana u Švicarskoj, investirala je dodatnih 50.000 dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troši na promociju i predsjednička putovanja

Ovogodišnja ulaganja od 1,5 milijuna dolara trebala bi dijelom doći od poreza tvrtki koje bi se upisale u liberlandski gospodarski registar. Te bi firme tako prestale plaćati porez u svojim državama.

Od dosadašnjih priloga Liberland je, kaže Jedlička, kupio brod vrijedan 12.000 dolara, trošio na promociju i putovanja, među kojima ističe ona na Kanarske otoke, i u Meksiko:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na Kanarskim otocima imamo veleposlanika, bivšu norvešku diplomatkinju, dok nas u Meksiku zastupa Rigoberto Vasquez, pravnik blizak tamošnjoj vladi", kaže.

Inspiriran je Švicarskom

Češke novinare je zanimalo kako netko može proglasiti državu na tuđem teritoriju pa su pitali naše veleposlanstvo u Češkoj. Oni su im pak rekli da kontrolu nad ovim teritorijem obavlja hrvatska policija, i to će činiti dok se ne riješi granični spor sa Srbijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedlička je u travnju sa prijateljima došao na prostor uz desnu obalu Dunava, u "džep" u blizini Szunyog čarde i Monyorosa. Tamo je proglasio državu Liberland koja je, prema njegovom tumačenju, ničija zemlja. Inspiriran je, kaže, državama poput Monaka i Lihtenštajna, a najviše Švicarskom. Država ima svom moto: "Živi i pusti druge da žive", uređenje ustavne demokratske republike a službeni jezik je češki.

Iako ga nitko ne shvaća ozbiljno, policija se lani često bavila njime i njegovim istomišljenicima koje su počesto odvodili na prekršajni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo