Zakon čekaju 20 godina / Škulić o napadu njegovateljice: 'Država je kriva za taj napad! Neki ljudima ne žele uključiti kisik!'

Image
Foto: RTL

Savjetnica resornog ministra je tijekom razgovora s Vesnom Škulić i RTL-ovom Anom Mlinarić najavila '6 puta više asistenata' za osobe s invaliditetom

19.6.2022.
21:07
RTL
VOYO logo

U emisija Danas RTL-a - uživo se u program javila Ana Mlinarić koja je razgovarala s Vesnom Škulić, bivšom SDP-ovom saborskom zastupnicom, koja je prije nekoliko dana prijavila brutalni napad njegovateljice koja je iskoristila to što je Škulić osoba s invaliditetom, te sa Zvjezdanom Bogdanović, savjetnicom ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

RTL-ova reporterka je prvo pitala Škulić je li policija riješila napad na nju, zna li se gdje je sad ta osoba? No, Škulić je uzvratila da ne bi bilo dobro za istragu da govori o tome što se točno događa. Razgovarale su na Zrinjevcu. Rekla je da joj je danas pomogla da se spremi njena asistentica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOMENTIRALA SLUČAJ ŠKULIĆ /

Pravobraniteljica Slonjšak: '20 godina upozoravamo da je potrebno donijeti zakon o asistenciji'

Image
KOMENTIRALA SLUČAJ ŠKULIĆ /

Pravobraniteljica Slonjšak: '20 godina upozoravamo da je potrebno donijeti zakon o asistenciji'

Ona sad ima asistenta 24 sata. Ali: "Prije toga su mi pomagali susjedi, poznanici, svi koji bi se sjetili." "Dogodilo se ono o čemu pričam godinama, desetljećima, da se čini kao da nema pomaka dok se ne dogodi tragedija", dodala je.

Bogdanović je govorila o tome tko je odgovoran za ovakve oblike zlostavljanja, kao u slučaju Škulić. "Za to što je prošla gospođa Škulić odgovorna je prvenstveno osoba koja je to počinila", kazala je, ali ju je odmah prekinula Škulić: "Odgovorna je država. Ova osoba je bila samo izvođačica. Odgovornost je na državi, jer taj zakon je 2009. bio gotov. Tako je rečeno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogdanović je na to objašnjavala zašto zakon otada nije donesen: "Iz više razloga… Mi smo još 2009. pokušali donijeti zakon, međutim, krenuo je proces recesije, sve je stavljeno po strani. Troškovi zakona o osobnoj asistenciji i o inkluzivnom dodatku to bi bilo oko dvije milijarde kuna u državnom proračunu."

Škulić je otkrila da ona i Bogdanović zajedno rade u sustavu još od 2002. godine, uvijek na poziciji odlučivanja, te da se cijelo to vrijeme, 20 godina, priča o Zakonu o osobnoj asistenciji: "Činjenica je da se svaki put govorilo da država nema dovoljno novaca. I kad je bilo recesije i kad je nije bilo… Da smo mi kao skupina, kao neke druge skupine, politički interesantna skupina…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uglavnom, Škulić je rekla da je to razlog zašto, kako kaže, nije bilo političke volje da se riješi to pitanje. Bogdanović pak kaže da je političke volje itekako bilo, posebno u zadnjih godinu dana, te da se zakon očekuje u saborskoj proceduri krajem godine.

Krenule su potom u raspravu o smislenosti i logičnosti određenih prava na satnice određenog asistenta osoba s određenim invaliditetom. Bogdanović je rekla da doista ima nelogičnosti: "Trenutno da. Zakon će to ispraviti. Zato ćemo ići na fleksibilizaciju satnice od 8 ili 16 sati. Znači, sigurno će Vesna imati mogućnost ili 8 ili 16 sati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, satnica neće biti striktno od ponedjeljka do petka, nego svih tjedan dana u tjednu. Bogdanović kaže da se nada da će ubuduće biti više asistenata, danas ih je u zemlji 2329.

"Očekujem da bi se brojka mogla povećati barem za šest puta, što znači da bi brojka mogla doći negdje do 14 ili 14,5 tisuća potrebnih asistenata", kazala je Bogdanović što očekuje od zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da će se voditi računa o tome da imaju mogućnost izbora, da to bude eventualno bliska osoba. Škulić ističe da su asistenti sad jako loše plaćeni, samo 2500 kuna za pola radnog vremena za jako odgovoran posao.

"Događaju se strašne tragedije, da nekim ljudima ne žele uključiti kisik", kazala je do čega dovodi, do kakvog izbora, sadašnja situacija, "mi smo ucijenjeni osobama koje nam pomažu." Rekla je da prekrasnih ljudi ima. Ali… A institucije? Rekla je da u Hrvatskoj na jednu osobu u institucijama dolazi 50 štićenika, dok u Njemačkoj, primjerice, šest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli razgovor Ane Mlinarić s dvjema gošćama pogledajte ovdje:

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo