o kolegi / Skroman, blag, dobronamjeran tek su neki od opisa pokojnog Miroslava Tuđmana. Cijenili su ga kako njegovi HDZ-ovci, tako i oporba

Sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana ostao je upamćen kao odgovoran i korektan političar, ali i osoba koja je do kraja borila za vraćanje ugleda svome ocu

1.2.2021.
20:27
VOYO logo

Od posljedica zaraze koronavirusom umro je saborski zastupnik Miroslav Tuđman.  U knjigu žalosti u Saboru upisali su se njegovi kolege iz HDZ-a, ali i oporbenjaci. Sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana ostao je upamćen kao odgovoran i korektan političar, ali i osoba koja je do kraja borila za vraćanje ugleda svome ocu.

Skroman, blag, dobronamjeran tek su neki od opisa pokojnog Miroslava Tuđmana - u knjizi žalosti ispred sabornice. Cijenili su ga kako njegovi HDZ-ovci, tako i oporba.

"Izražavam sućut i žaljenje da smo ga izgubili. S ponosom ćemo se sjećati da smo pratili njegov rad i doprinos slobodnoj Hrvatskoj", rekao je Plenković.

"Sjećam ga se prvenstveno prije 10 godina kada sam hodao u saboru i kada sam ga vidio na trenutak sam vidio sliku njegova oca, ali pamtim ga i kao jednog vrijednog zastupnika koji u saboru nije lupetao", rekao je Peđa Grbin.

"Zastupnik koji je prema svima neovisno o stranačkom predznak iskazivao poštovanje", poručio je Grmoja. 
Reiner je pak rekao: "On je bio pravi gospodin kakvim danas jako malo ima, ne samo u hrvatskom saboru već i općenito.....".

Prvi sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ime je dobio po Miroslavu Krleži. Rođen je 1946-te u Beogradu, gdje je završio i osnovnu školu, a s 15 godina seli se u Zagreb. Diplomirao je filozofiju i sociologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Tu upoznaje i sadašnjeg SDP-ovca Antuna Vujića, s kojim 1989-te osniva Socijaldemokratsku stranku Hrvatske.

Image
PREMINUO ZASTUPNIK /

Bivša predsjednica o Miroslavu Tuđmanu: 'Život je posvetio pomirbi i zacjeljivanju podjela u društvu'

Image
PREMINUO ZASTUPNIK /

Bivša predsjednica o Miroslavu Tuđmanu: 'Život je posvetio pomirbi i zacjeljivanju podjela u društvu'



"On je ušao u politiku, jer smo bili prijatelji, i htio je pomoći razvitku višestranačja, govorimo o tom periodu dok su se formirale stranke", rekao je telefonom Antun Vujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije to bilo. kaže Vujić, protivno njegovom ocu. No, nakon raketiranja Banskih dvora Miroslav je sve više približava ocu. Iz HDZ-a je izlazio i vraćao se, ali obitelj je bila svetinja, 94 godišnjoj majci Ankici uvijek je bio glavni oslonac. A na vraćanju digniteta Franje Tuđmana uvijek je radio.

"Ja mislim da bi predsjednik Tuđman trebao biti naslijeđe svih stranaka jer bi to značilo da su svi pristali na samostalnu i suverenu Hrvatsku", rekao je Miroslav Tuđman10. 12. 2006.

Bio je utemeljitelj sigurnosno obavještajne zajednice, ravnatelj HIS-a od 1993 do 2000-te. U njegovu ostavštinu smatra se doprinos u demontaži Herceg Bosne. Autor je brojnih stručnih članaka i knjiga. Ideja je imao još.


"Bio je strastveni zagovornik toga da idemo u reforme hrvatskog sabora, da se jača dignitet stručnost rasprave da se više radi kroz odbore", rekao je Jandroković.

Zadnji put je u javnosti viđen u saboru, nakon mjesec dana borbe s koronavirusom Miroslav Tuđman na kraju je ipak podlegao bolesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo