ŠKORO NAPOKON PROGOVORIO: /

'Kako god ovo završilo, ja ću ostati u Hrvatskoj. Mene ne čeka nikakva fotelja'

Image

Ne smijemo više dopuštati ovo što se sada događa. Mi imamo 20 godine demografske katastrofe, ovo više ovako ne ide.

2.7.2019.
23:15
VOYO logo

Miroslav Škoro, nezavisni kandidat za predsjednika Hrvatske, po prvi puta je nakon objave kandidature progovorio za medije, i to za RTL Direkt. Škoro je kazao kako nije očekivao ovakve burne reakcije političara, glazbenika i svih ostalih.

"Ali, drago mi je da su se dogodile baš takve reakcije. Podsjeća me na djetinjstvo kada sam prolazio pored osinjaka. Uvijek sam volio malo ga protresti", kazao je Škoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Netko tko je dobio milijun glasova trebao bi imati mogućnosti nešto uraditi'

Upitan je da komentira optužbe da svojim programom želi biti dikatator i poglavnik, te da je to napad na demokraciju.

"Da ne bi bilo ozlijeđenih, ponovit ću ukratko... Naveo sam pet točaka koje žele birači prema istraživanjima. Direktan izbor predsjednika 90 posto, 64 posto njih je tražilo da predsjednik ima veće ovlasti. Moj prijedlog proizlazi iz prvog članka Ustava, koji kaže da vlast proizlazi iz naroda i da je za narod. Mislim da netko tko dobije oko milijun glasova na izborima ima neka prava. Činjenica jest da svi zakoni, kako ih ja vidim, protrčavaju kroz Sabor tako da se u 13 sati u petak okupe članovi parlamentarne većine i da odobre zakone koji su na drugom mjestu prodiskutirani i predloženi. Ovo što imamo je, u principu, kancelarski sustav tako da je moja želja da se povećanjem ovlasti predsjednika narod uključuje u upravljanje zemljom. Netko tko ima milijun glasova, trebao bi imati mogućnost, primjerice, raspisivanja referenduma. Predložio sam situaciju u kojoj bi predsjednik mogao predlagati neke stvari, ali odlučivanje bi i dalje bilo na narodu. Tražio sam da predsjednik predlaže ustavne suce, a ne da ih bira. U onom trenutku kada nekom od ustavnih sudaca istekne mandat, onda bi predsjednik, nakon konzultacija s brojnim stručnjacima, trebao odabrati i predložiti Saboru pet novih kandidata da Sabor odabere jednoga od njih. A ne kao što je do sada, članovi Ustavnog sudaca možda su prosječni pravnici, a ne vrhunski stručnjaci", kazao je Škoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠKORO I THOMPSON U RATU ZBOG KOLINDE? /

Ovo postaje prava sapunica, jedna odluka zakuhala je možda najveći okršaj na estradi

Image
ŠKORO I THOMPSON U RATU ZBOG KOLINDE? /

Ovo postaje prava sapunica, jedna odluka zakuhala je možda najveći okršaj na estradi

'Zabili smo glavu u pijesak i bavimo se nekim totalno nebitnim stvarima'

Na pitanje koji bi on referendum prvo zatražio, ako bi uspio u povećanju predsjedničkih ovlasti, Škoro je rekao da bi volio čuti što građani misle o uvođenju eura, što misle o proglašenju gospodarskog pojasa...

"Zabili smo glavu u pijesak i bavimo se nekim totalno nebitnim stvarima", kaže Škoro.

Šprajc ga je upitao što misli pod rječju narod, budući da narod nije jedinstveno biće i ne misli svatko isto.

"Na to vam odgovor daje Sokrat, koji je rekao 'Vidite ona dva pastira na livadi, njihova dva glasa vrijede više nego moj'. Kad kažem narod, mislim na sve građane Hrvatske koji imaju pravo glasa. Ne smijemo više dopuštati ovo što se sada događa. Mi imamo 20 godine demografske i gospodarske katastrofe, to više ovako ne ide. Hoće li proći moj prijedlog ili nečiji drugi, nije bitno, mi trebamo promjene", tvrdi Škoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O bivšem angažmanu u politici

Upitan je i za svoj prijašnji angažman u politici.

"Dok sam bio generalni konzul, ni iz čega sam napravio konzulat koji još uvijek funkcionira. To je ustavna kategorija i briga o hrvatskom korpusu izvan domovine. Kad sam vidio da se ne mogu nositi s ljudima koji su u ono vrijeme vodili Ministarstvo vanjskih poslova, dao sam ostavku i otišao. Kad je Sabor u pitanju, tamo sam bio osam mjeseci, nisam ostvario nikakve privilegije i sav sam novac dao u humanitarne svrhe. Kad sam vidio da se ni s njima nisam mogao nositi, otišao sam. Moji nasljednici su još uvijek na funkcijama", kaže Škoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Stvoriti uvjete da se vrate naša djeca koja su otišla'

Na pitanje kako, osim desnice koja mu se već otvoreno priklonila, misli privući ostale ljude drugačijih svjetonazora, Škoro je rekao: 'Nisam klasični političar, za pobjedu na predsjedničkim izborima treba daleko više glasova nego što nosi desnica. Ja sam čovjek koji je poduzetnik, glazbenik, zanima me stvoriti situaciju u kojoj će ljudi pokrenuti bolju budućnost Hrvatske, da se nađu svi skupa, bez obzira od kuda dolaze, da se stvore uvjeti da se vrate naša djeca koja su otišla, a ova koja su ostala da ne odlaze", rekao je Škoro.

'Kako god završilo, ja ću ostati u Hrvatskoj. Ne čeka me nikakva fotelja'

Šprajc ga je zatim upitao što ako ne uspije, tko bi mogao biti dobar izbor za predsjednika.

"Nisam još čuo nikakav program ni od koga. Od nekih bi profitirale selidbe Gluhak... Uvjeren sam da ću ja, bez obzira kakav rezultat bio, ostati u Hrvatskoj. Mene ne čeka nikakva fotelja nakon ovoga. Cilj mi je jedino da svima bude bolje", zaključio je Škoro.

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo