Moguć scenarij / Skoro 3000 umirovljenika ostat će bez mjesta u domovima

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Zbog problema u donošenju novog Zakona, u Ministarstvu su potvrdili odgodu donošenja istog, navodeći da se njegovo stupanje na snagu može očekivati krajem sljedeće godine

11.12.2020.
9:49
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Novi Zakon o socijalnoj skrbi sadrži promjene koje bi mogle dovesti do toga da skoro 3000 umirovljenika ostane bez mjesta u obiteljskim domovima, upozoravaju iz udruge predstavnika obiteljskih domova, piše u petak Jutarnji list.

Iako se još prije mjesec dana najavljivalo donošenje novog Zakona o socijalnoj skrbi, sasvim je izvjesno da će njegova primjena biti odgođena sve do kraja 2021. godine. Ministarstvo socijalne skrbi želi riješiti poslovanje i standard obiteljskih domova, koji su pod lupom javnosti od siječanjske tragedije u Andraševcu u kojoj je život izgubilo šestero korisnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Početkom srpnja /

Hrvatska do ljeta nabavlja helikoptere za hitnu medicinsku službu

Image
Početkom srpnja /

Hrvatska do ljeta nabavlja helikoptere za hitnu medicinsku službu

Zakon nosi sa sobom određene probleme


Zakon bi mogao donijeti nove probleme, smatraju vlasnici obiteljskih domova a pogotovo ih muči Pravilnik o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga, koji je trenutno u javnoj raspravi. "U RH je je oko 500 takvih obiteljskih domova i oni brinu o oko 10.000 osoba starije životne dobi. Ukoliko bi se Zakon u najavi i Pravilnik primijenili to bi značilo da bi na ulici završila jedna trećina tog broja", kažu predstavnice karlovačke udruge StarKA. Osnovali su je predstavnici obiteljskih domova Karlovačke županije a zasad okuplja predstavnike 35 od 40 domova.


"O zakonu znamo ono što smo imale priliku vidjeti u medijima i po tome je najavljeno da će maksimalni broj korisnika po domu biti 12 umjesto dosadašnjih 20. To konkretno znači da će od 675 ljudi smještenih u 40 obiteljskih domova Karlovačke županije njih točno 225 morati nekamo otići", kažu čelnice udruge StarKE. U Ministarstvu su potvrdili odgodu donošenja zakona, navodeći da se njegovo stupanje na snagu može očekivati krajem sljedeće godine, ali također potvrđuju i da će on donijeti smanjenje maksimalnog broja korisnika u obiteljskim domovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Napominju da će se prijedlog odredbi novog Zakona o socijalnoj skrbi još razmatrati na predstojećem javnom savjetovanju radi konzultacija sa zainteresiranom javnošću.
U njihovoj je evidenciji u ovom trenutku registrirano 458 obiteljskih domova s kapacitetom od 10.826 mjesta, od čega je 430 s kapacitetom od 10.202 mjesta registrirano za pružanje usluga starijim osobama, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo