Muke po plinu / Škola dobila račun od 27.000 eura! Gradonačelnik Bjelovara: 'Opcija je i online nastava'

Image
Foto: Damir Špehar/Emica Elvedji/Pixsell

Zbog pat pozicije u kojoj tvrtka Međimurje-plin ne želi raskinuti ugovore s bjelovarskim školama kako bi prešle na jeftinijeg opskrbljivača, školama stižu enormni računi koji su i četiri puta veći nego lani. Hrebak kaže da Grad ima snage podmirivati te iznose još neko vrijeme, a onda da će na stol staviti i drastične odluke

17.1.2023.
15:43
Damir Špehar/Emica Elvedji/Pixsell
VOYO logo

"Uštedjeli smo na desetke tisuća kilovata plina, svi smo se uključili u tu borbu već mjesecima. Jedan smo mjesec uštedjeli troduplo, ali računi za plin su ogromni. Snizili smo temperaturu za stupanj ili dva, ali radi se o velikom kompleksu, imamo 800 učenika, u našoj dvorani trenira dva prvoligaška kluba. Ne želim ni zamisliti scenarij da zbog računa prijeđemo moramo razmišljati o radikalnim potezima, ali znam da je i to moguće. Vjerujem da će se uspjeti naći rješenje", rekao nam je ravnatelj bjelovarske IV. osnovne škole Nikola Margetić.

Naime, u toj školi primili su račun za plin u iznosu od 26.885,89 eura (ili 202.559 kuna), a lani za isti mjesec račun je bio 8879 eura ili 66.893,10 kuna. Riječ je o računima za prosinac i ravnatelj kaže da je problem golem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uredno i dalje plaćamo račune Međimurje-plinu, iz Grada Bjelovara su u kontaktu s njima, pregovori su u tijeku, ali cijena je ove godine i četiri puta viša nego lani. Nadam se da će Grad i Međimurje-plin naći rješenje", kaže Margetić.

Image

Gore: Lanski račun za prosinac izražen u kunama. Dolje: Ovogodišnji račun za prosinac izražen u eurima

Dobili smo na uvid njihove račune iz kojih se vidi da su prošli prosinac potrošili čak manje plina nego godinu ranije, ali račun je ipak višestruko veći jer je cijena plina više od četiri puta veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Damir Špehar/Pixsell

Ravnatelj škole Margetić kaže da mjesecima svi štede u školi, ali uzladno, računi su enormni

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak već je više puta istupao i prozivao Međimurje-plin zbog visokih cijena, ali uzaludno. Mjesecima upozorava da jedino Međimurje-plin, od 11 takvih tvrtki, nije poslušalo sugestiju Vlade da dozvole da javne ustanove (škole, vrtići, bolnice) raskinu ugovore kako bi prešli na HEP Plin koji ustanovama od javnog značaja daje jeftiniji plin.

Imaju snage za 'mjesec ili dva'

"Ovo je ogroman udar plinare na školu. U proračunu Grada osigurali smo 30 posto više sredstava za plin, ali već sad pojedine škole plaćaju i četiri puta veću cijenu nego lani. Ovo nije igra, ne radi se samo o Bjelovaru i našim školama. Ta tvrtka ima preko 1000 potrošača koje opskrbljuju plinom. Gdje su oni, te bolnice i škole u drugim gradovima? Zašto šute? I njima su računi veći", proziva Hrebak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavlja da Grad još može plaćati tolike troškove, izdržat će još mjesec ili dva, a onda...

"Razmišljat ćemo o online nastavi. Imamo tri škole koje Međimurje-plin opskrbljuje, tu je i I. osnovna škola, a računi su enormni. Kad dođe račun od 200.000 kuna za jednu školu, u četiri mjeseca to je milijun kuna. Grad te novce nema", govori gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
plinski okršaj /

Međimurje-plin o visokim cijenama za škole i vrtiće: 'Neka i nama omoguće plin po 41 eura'

Image
plinski okršaj /

Međimurje-plin o visokim cijenama za škole i vrtiće: 'Neka i nama omoguće plin po 41 eura'

Ravnatelj škole Margetić kaže da ne želi ni pomišljati na opciju online nastave, ali da je svjestan koliko je situacija teška.

Hrebak, pak, kaže problemi su nastali kad su bjelovarske škole potpisale ugovor s Međimurje-plinom, bilo je to tijekom prošlog ljeta. Nastavlja, na javnom natječaju oni su bili jedini ponuđači i prihvatili su ih i to su napravile škole u suglasju s gradom. "No kasnije se pojavilo rješenje da škole, vrtići i bolnice mogu prijeći na HEP Plin koji je jeftiniji, svi su to dozvolili osim tvrtke Međimurje-plina", govori Hrebak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, dodaje da mora biti korektan i reći da su i ovako uvećani računi ipak daleko manji od onoga koliko bi mogli biti. Naime, tvrtka je izašla u susret i zaračunava im plin po varijabilnoj, a ne fiksnoj cijeni koju su ugovorili, a u međuvremenu je plin pojeftinio.

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Podsjetimo i na to da je resorni ministar Davor Filipović više puta javno prozivao ovu tvrtku što ne odustaje od svog stava da neće jednostrano i bez penaliziranja raskidati ugovore sa školama, vrtićima i drugim ustanovama koje bi time dobile priliku prijeći na opskrbljivača u javnoj usluzi koji plin daje po netržišnoj i zajamčenoj cijeni od 41 eura za MWh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz izvora bliskih Vladi doznajemo da država u tom odnosu ne može ništa, odnosno nitko ne može prisiliti Međimurje-plin da raskida ugovore, pa tako ni sa školama. I dalje smatraju da se radi o "profiterima koji na račun porasta cijena zarađuju na ustanovama od javnog značaja" te da jedino vlasnici mogu natjerati upravu tvrtke da raskine ugovor. A vlasnici su jedinice lokalne samouprave.

Pitali smo za komentar Ministarstvo gospodarstva te Međimurje-plin o svemu, jesu li u međuvremenu promijenili stavove, možda našli rješenje i za školu i tu tvrtku te ćemo njihove odgovore objaviti kad ih primimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo