SKANDALOZAN ODGOVOR MINISTARSTVA MAJCI DJETETA S AUTIZMOM: / 'Kako vas nije sram slati ovo? Neka vas bude sram!'

Image

Iako majka nije tražila nikakav odgovor, iz Ministarstva su ipak odgovorili. 'Bolje da nisu', kratko je komentirala: 'Bezobrazni su do koštane srži'

22.5.2020.
11:02
VOYO logo

Zbog čestih i oprečnih poruka iz Ministarstva znanosti i obrazovanja te epidemioloških mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, majka dječaka s autizmom napisala je oštro pismo ministrici Blaženki Divjak

"Cijelo ovo vrijeme nadležno ministarstvo se nije niti osvrnulo na djecu s teškoćama. Oni su tu djecu jednostavno zaboravili. Kako da ja svom djetetu objasnim da mora držati distancu u školi, da ne smije zagrliti asistenta, a što je najgore od svega, ne znam ni hoće li imati pomoćnika u nastavi sada kada bi opet trebao u školu, niti mi itko na to pitanje daje odgovor. To je sramota!”, komentirala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BIJESNA MAJKA NAPALA MINISTRICU: /

'Lažete i zbunjujete i roditelje i djecu. Nećete više od mene raditi budalu, ni vi ni vaše beskorisno Ministarstvo'

Image
BIJESNA MAJKA NAPALA MINISTRICU: /

'Lažete i zbunjujete i roditelje i djecu. Nećete više od mene raditi budalu, ni vi ni vaše beskorisno Ministarstvo'

Ni riječi o djeci s teškoćama

Iako majka Suzana Rešetar nije tražila nikakav odgovor, iz Ministarstva su ipak odgovorili.

"Bolje da nisu", kratko je komentirala. "Bezobrazni su do koštane srži. Opet ni riječi o djeci s višestrukim teškoćama u razvoju", kazala je za RTL, dodajući kako je dobila opet šturi birokratski odgovor kakav šalju i medijima i roditeljima u kojem ponavljaju jedno te isto i ne trude se pojasniti situaciju. Baš poput učenika koji napamet nauči gradivo bez razumijevanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dužni osigurati uvjete za nastavu kod kuće'

"Poštovana, nakon prvog dijela uputa koje su uključivale vrlo restriktivne mjere uključivanja djece u vrtiće i osnovne škole, HZJZ objavio je nove Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koje imaju pomoćnika u nastavi.

Prema mišljenjima epidemiologa 'rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštivanje ovih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, učenici se uključuju u sustav na temelju stručnih procjena epidemiološkog stanja.

Od ponedjeljka, 25. svibnja 2020., svi roditelji mogu poslati učenike razredne nastave u školu. Oni roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne razloge zbog kojih djecu ne žele poslati u školu, mogu i naknadno uključiti dijete u nastavne grupe u školi, ali u međuvremenu moraju osigurati uvjete kod kuće za nastavu na daljinu i biti u svakodnevnom kontaktu s učiteljima i stručnim suradnicima u školi. S poštovanjem, Uprava za odgoj i obrazovanje", poručili su iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vi biste meni trebali biti na usluzi

Odgovor je prilično razljutio majku.

"A radili smo do sada što točno? Kako vas nije sram slati ovakav odgovor??? Ja sam dužna osigurati? A što ćete vi točno raditi? Biti lijepi i zarađivati plaću na ovakvim povratnim odgovorima? Vi biste meni trebali biti na usluzi, ne ja vama. Sram neka vas bude. Vrijeđate mi inteligenciju, a odgovor uopće nisam tražila. Kao što sam i rekla, beskorisni ste. Žali Bože vašeg postojanja. I svrha postojanja samo sebi", odgovorila je majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo