Potres u HV-u / Skandal sa švercom oružja: Prijavljena šestorica vojnika i civila, među njima i bivši dogradonačelnik Zadra?

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Brigadir Mario Pleša rekao je da ovakvi pojedinačni slučajevi bacaju ljagu na njihov poziv

21.11.2019.
13:48
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Zamjenik zapovjednika Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec ustvrdio je u četvrtak da su u slučaju pilota koji su u Zemuniku prevozili krijumčare oružja evidentni sigurnosni propusti te je poručio da će nakon završetka istrage Vojne policije počinitelji biti sankcionirani.

"Pojedinci i pojedinačni slučajevi bit će sankcionirani. Evidentno je da je bilo određenih sigurnosnih propusta, od same kontrole i nadzora ulaska u vojarnu. Poduzete su zaštitne mjere da se slične situacije nikako ne bi ponovile", izjavio je Križanec na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga Vojne policije o slučaju trojice pilota koji su u vojnom helikopteru u Zemuniku prevozili civilnu osobu još traje te se čeka dovršetak istrage kako bi se sankcionirale uključene osobe.

Pleša: Pilotima je zabranjen let, čeka se izvješće vojne policije

"Sve okolnosti bit će naknadno prenesene javnosti nakon što se dovrši izvješće Vojne policije", poručio je Križanec i izrazio žaljenje zbog ovog događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva brigadir Mario Pleša najavio je da će nakon istrage Vojne policije imenovati povjerenstvo radi utvrđivanja odgovornosti svih umiješanih.

"Po dobivanju izvješća Vojne policije, osobno ću sastaviti povjerenstvo., Zbog sukoba interesa neću biti njegov član ni voditelj, a sve s namjerom da se utvrdi tko su odgovorne osobe koje su unutar našeg sustava neodgovorno obnašale svoj dio posla i omogućile da se nešto takvo dogodi", kazao je Pleša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako je za sada zakonski ovlašten jedino izdati zabranu leta trojici pilota, što je i učinio, a oni su prebačeni na uredske poslove.

Naveo je da su u vojnom helikopteru dvije osobe odgovorne za prekršaj tako što je jedna imala ulogu zapovjednika zrakoplova, a druga kopilota, dok su kod treće osobe utvrđeni prijestupi koji se sankcioniraju prema Zakonu o oružanim stranama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pleša kaže da se zasad sa sigurnošću ne zna kako je muškarac kojeg su piloti prevozili ušao u zrakoplovnu bazu u Zemuniku.

Među upletenima i bivši dogradonačelnik Zadra

U međuvremenu su u medije dospjela imena upletenih u skandal, a među njima je i ime  bivšega dogradonačelnika Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo