SKANDAL S ARBITRAŽOM: / Kako Nijemci vide najnoviji sukob Hrvatske i Slovenije?

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Odgađanje odluke arbitražnog suda oko Piranskog zaljeva je voda na mlin lijevo-liberalne Vlade u Zagrebu.

16.8.2015.
8:35
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Njemački konzervativni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u svom izdanju od petka donosi opširnu analizu najnovije eskalacije sukoba između Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaljeva.

Image
NIJE BILO SELEKCIJE? /

Stiglo objašnjenje zašto Cerar nije odgovorio na pitanje hrvatskih novinara

Image
NIJE BILO SELEKCIJE? /

Stiglo objašnjenje zašto Cerar nije odgovorio na pitanje hrvatskih novinara

Autor Karl-Peter Schwarz, koji već godinama za FAZ prati razvoj događaja u Hrvatskoj, u vrlo detaljnoj analizi čitateljima predstavlja povijest hrvatsko-slovenskog sukoba oko Piranskog zaljeva uključujući i najnoviji razvoj događaja i izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka, prenosi Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriva je Ljubljana

Schwarz za najnoviju eskalaciju nedvosmisleno optužuje Ljubljanu.

"Za propast Sporazuma oko arbitraže, kojeg su prije šest godina dogovorili tadašnji premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor, je isključivo kriva Slovenija", piše FAZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić, FAZ je saznao kako je Hrvatska spriječena sudjelovati u nastavku arbitraže, ne toliko zbog nestanka povjerenja nego zbog "kontaminacije" spisa arbitražnog suda. No FAZ vjeruje kako bi od ovakvog razvoja događaja koalicijska Vlada Zorana Milanovića mogla imati koristi.

Ministrici laknulo

"Upada u oči u kolikoj je mjeri Vesni Pusić laknulo. Prema dosadašnjem planu, arbitražni sud je svoju odluku trebao donijeti još ove godine, opasno blizu parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. U slučaju odluke u korist Slovenije gubitak izbora lijevim strankama bi bio zapečaćen", piše FAZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada Slovenija Hrvatsku može ucjenjivati blokadom ulaska u Schengenski sustav. No i to je trenutno, kako primjećuje autor, samo uvjetno sredstvo pritiska.

"Želja za brzim uklanjanjem granica u Hrvatskoj ionako trenutno nije pretjerano izražena. Rijeka izbjeglica koja se preko Srbije izlijeva u članicu Schengena Mađarsku bi se u tom slučaju usmjerila i prema Hrvatskoj", zaključuje FAZ a prenosi Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo