Skandal je da Vlada neće povući homofobni udžbenik!

Homoseksualnost nije neistraženo 'ljudsko stanje', nego jednako vrijedna varijacija ljudske seksualnosti.

10.8.2010.
17:33
VOYO logo

Nakon što je Lezbijska grupa Kontra u svibnju Predstojniku Vladina Ureda za ljudska prava uručila "Recept za lijek protiv homofobije" u kojem je tražila brisanje homofobičnih sadržaja iz udžbenika za vjeronak za 8. razred osnovne škole "S Kristom u život", u tu je udrugu konačno stigao odgovor, odnosno košarica Ministarstva obrazovanja.

U odgovoru Ministarstva se, priopćila je udruga Kontra, jasno se daje do znanja da Vlada nema namjeru ukloniti homofobični sadržaj iz vjeronaučnog udžbenika u kojem se, između ostalog, navod i sljedeće: arti-201005170359006 "Svjesni smo ipak činjenice da neki ljudi osjećaju privlačnost prema osobama istoga spola. Medicina i psihologija pronalaze različite uzroke, do kraja neistražene, takvom ljudskom stanju. Crkvena je predaja uvijek tvrdila da su 'čini homoseksualni u sebi neuredni'. Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kom slučaju ne mogu biti odobreni" (KKC 2357). "Ne biraju oni svoje homoseksualno stanje; ono za većinu njih predstavlja kušnju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontra na to oštro reagira. "Homoseksualnost nije neistraženo 'ljudsko stanje', nego jednako vrijedna varijacija ljudske seksualnosti, kao što je i heteroseksualnost, što je stav mjerodavnih svjetskih (Svjetska zdravstvena organizacija) i hrvatskih institucija (Hrvatsko psihijatrijsko društvo i Hrvatska liječnička komora). Navođenje da se radi o posebnom 'ljudskom stanju', s naglaskom na traženje medicinskih i psiholoških uzroka, sugerira upravo suprotno; da se radi o anomaliji, odnosno bolesti, te je protivno nizu međunarodnih i nacionalnih propisa koji reguliraju zabranu diskriminacije i pravo djece na potpunu i točnu informaciju", stoji u reakciji Kontre.

Ta udruga navodi kako se Ministarstvo uopće nije u svome odgovoru bavilo homofobičnim sadržajem, već samo procedurom u odabiru svih udžbenika. "Time je Vlada Republike Hrvatske dala jasno do znanja da nema namjeru poštivati vlastite zakone koji se tiču zaštite od diskriminacije, te da ju nije ni najmanje briga što djeca uče iz diskriminativnih udžbenika pogrešne informacije", kažu u Kontri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da je upravo skandalozno da je naš zahtjev na Međunarodni dan borbe protiv homofobije zaprimo Predstojnik Ureda za ljudska prava Vlade RH, a da je nakon toga uslijedio ovakav odgovor", piše Kontra u svome priopćenju i podsjeća da su brojne lezbijke, gejevi i biseksualne osobe u povijesti bile žrtve pokušaja promjene seksualne orijentacije medicinskim metodama poput prisilne hospitalizacije, elektrošokova ili lijekova za duševne bolesti, zbog čega je izrazito opasno, ističu, djeci davati pogrešne informacije koje ih navode na zaključak da je homoseksualnost bolest.

"Vezano za ovaj slučaj tražimo reakciju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, te ćemo se obratiti međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava", navodi se na kraju priopćenja udruge Kontra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201005170359006 arti-201005170482006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo