SJEDNICA VLADE / Plenković o izboru Turudića: 'Detektiram dvije zle namjere'

Image
Foto: Screenshot/YouTube

'Ako čekate zadnji tren, onda vam nije bitan transparentni proces, nego napraviti štetu Vladi', rekao je Plenković o SMS porukama Turudića i Rimac koje su procurile u javnost

8.2.2024.
11:03
Screenshot/YouTube
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković otvorio je sjednicu Vlade te se uvodno osvrnuo na pomoć Ukrajini, koju je odobrila Europska unija. Rekao da je deset milijardi eura europskog novca namijenjeno za suzbijanje nezakonitih migracija, što je važno za Hrvatsku.

Spomenuo je i posjet Sarajevu gdje su predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, nizozemski premijer Mark Rutte i Plenković "još jednom potaknuli sve aktere u BiH da se poduzmu reforme i donese politička odluka o otvaranju pregovora za pristupanje EU-u".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast plaća u državnom i javnom sektoru

Premijer je istaknuo i kako se očekuje nastavak trenda pada inflacije. "Vidi se rast BDP-a. Sve je to povezano s politikom rasta plaća, a ovih dana očekujemo povratne informacije od sindikata državnih i javnih službi", dodao je.

Istaknuo je da će Vlada u dijalogu vidjeti da li se što popraviti u uredbama po pitanju koeficijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neto plaća u državnoj službi nakon reforme će biti veća za 54 posto spram ožujka prošle godine, podsjetio je Plenković. Za višu stručnu spremu to povećanje je 43 posto, a za visoku stručnu spremu 24 posto.

Premijer je uvjeren da će se pronaći rješenje na zadovoljstvo svih zaposlenika u državnoj i javnoj službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković se osvrnuo i na investiciju u KBC-u Rijeka koja je "napravljena prije roka i sa manje sredstava nego je predviđeno". To predstavlja ogroman iskorak za 600.000 ljudi koji gravitiraju prema KBC-u Rijeka, istaknuo je.

Spomenuo je i dogovor s Europskom investicijskom bankom te ugovor o financiranju vrijedan 400 milijuna eura za obnovu 30 kolodvora i 500 kilometara lokalnih i regionalnih željezničkih pruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim se dotaknuo odluke Ustavnog suda po pitanju rada nedjeljom te zaključio da je "zakon izdržao test ustavnosti".

"Time je dovršen proces koji je započet na temelju zakona koji nalaže da se taj proces pokrene šest mjeseci prije kraja mandata aktualnog glavnog državnog odvjetnika", rekao je premijer, ponovivši kako je tekao proces u kojem su razmatrane prijave četvorice kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odabir Turudića

Ja sam zadnji kazao svoje mišljenje, rekao je Plenković te proces izbora novog glavnog državnog odvjetnika nazvao "najtransparentnijim do sada".

Osvrnuo se zatim na SMS poruke koje su procurile u javnost te Milanovićevo upozorenje o sastanku Turudića s Mamićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogodio se, po mom dubokom uvjerenju, jedan politički kontekst bez presedana, u kojem se predsjednik Milanović, temeljem ranijeg uvjerenja kao premijera, najedanput sjetio izvješća SOA-e iz 2015. Najedanput, nakon što je sve ovo dovršeno, naknadno su se sjetili nekih operativnih izvješća agenata SOA-e. Trebalo mi je osam godina pa da dobijem od predsjednika Milanovića i SOA-e operativna izvješća", rekao je premijer.

Kazao je da izvješća potvrđuju da se Turudić sastao s Mamićem, ali da se ne može znati o čemu su razgovarali. Ponovno je istaknuo da mu je problematičan tajming tih upozorenja, kao i SMS poruke koje su plasirane u hrvatski medij neposredno pred glasanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Detektirak dvije su zle namjere. Ako čekate zadnji tren, onda vam nije bitan transparentni proces, nego napraviti štetu Vladi", istaknuo je Plenković koji se pita zašto ti podaci nisu ranije objavljeni.

Teret odgovornosti je na onima koji su bili na čelu SOA-e, DORH-a, ali i predsjednika Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da je tražio potvrdu od SOA-e da nema zapreke da Turudić bude predložen za novog šefa DORH-a te da je tu potvrdu i dobio.

"Ne dvojim u nepristanost, samostalnost i zakonitost djelovanja budućeg glavnog državnog odvjetnika", zaključio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo